Mainos

Professori: Tulos kertoo poliittisen elämän rauhallisuudesta

Professori Lauri Karvosen mukaan kunnallisvaalien tulos kertoo Suomen poliittisen elämän rauhallisuudesta, johon eivät kuulu dramaattiset muutokset. Keskustan tulosta Karvonen ei pidä suurena tappiona. Hänen mielestään tulos on pääministeripuolueelle kohtuullinen.

- Hallitusvastuu maksaa aina ääniä. Pitäisin keskustan tulosta ihan hyvänä, Åbo Akademin professori Karvonen sanoi STT:lle kello 22:n jälkeen, kun osa äänistä oli vielä laskematta.

Kokoomuksen saamaa kannatuksen kasvua Karvonen pitää yllättävänä, jos sitä vertaa vaalia edeltäviin mielipidemittauksiin, joissa lukemat olivat nyt saavutettuja selvästi alhaisemmat.

- Kun nämä seikat ottaa huomioon, voidaan sanoa puheenjohtaja Kataisen pärjänneen ensimmäisessä testissään melko hyvin.

Karvosen mukaan SDP:n kannalta tulos oli merkittävä. Tulos on sen suuntainen kuin edelliset vaalit ovat osoittaneet, joten professorin luonnehdinnan mukaan "puolue on ilmeisesti saanut tuulta purjeisiinsa viime vuosina."

Hallituskoalition kannalta tulosta voidaan pitää myönteisenä. Karvosen laskelmien mukaan hallituskoalitio oli saamassa 0,8 prosentin voiton, kun kaikki puolueet lasketaan mukaan.

- Hallituskoalitio menee eteenpäin, ja sitä voidaan pitää aina hyvänä tuloksena.

Äänestysprosentin nousu myönteistä

Dosentti Sami Borg piti äänestysprosentin nousua myönteisenä ilmiönä, mutta muistutti, että nyt saavutettu äänestysprosentti 58,6 on historiallisesti edelleen heikko.

- Kyllä tällä on psykologista merkitystä, että äänestysprosentin lasku taittui, mutta sen hilaaminen ylöspäin tule olemaa pitkä prosessi. Täytyisi toivoa, että jossain vaiheessa nähtäisiin hyppy ylöspäin, Borg sanoi Yle TV1:n tulosstudiossa.

Borgin mukaan äänestysprosentin nostamiseen tarvittaisiin määrätietoista ja pitkäjänteistä kehittämistä. Hän arvioi, että myös tällä kertaa moni äänestämättä jättänyt on nuori työtön, äskettäin uudelle asuinpaikalle muuttanut tai yksin elävä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.