Mainos

Professori: Saimaannorppakin on hallitusohjelmassa tärkeämpi kuin suuret kaupungit – "Tilanne on huono"

1:32

Suomen hallitusohjelma ohittaa kaupunkien erityiskysymykset täysin, väittää professori Mari Vaattovaara. Professorin mukaan kaupungeilla menisi paljon paremmin, jos niitä ei olisi valtiovallan taholta jätetty hoitamaan ongelmiaan yksin.

– Suomen hallitusohjelma ohittaa kaupunkien erityiskysymykset täysin. Saimaannorppakin on tunnistettu kaupunkipolitiikan kohteeksi paremmin kuin suuret kaupungit erityispiirteineen mahdollisuuksineen tai ongelmineen, arvioi kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara Helsingin yliopistosta. 

Professorin mukaan hallitukselta puuttuvat kaupunkeihin kohdentuvat näkemykset, rahoitusinstrumentit ja politiikkaohjelmat.

– Olen ihan varma, että kaupungeilla menisi paremmin ja meillä olisi vähemmän ongelmia, jos kaupunkeja ei olisi jätetty niin kasvun kuin ongelmien hoitamisen kanssa yksin.

Vaattovaara ottaa esimerkiksi maahanmuuton.

– Esimerkiksi väestönkasvu, joka on tällä hetkellä Helsingissä maahanmuuttajataustaista. Tämä on iso ja aivan uusi asia, eikä sitä voi jättää tämän kaupungin johdon harteille yksin ratkaistavaksi. 

"Maaseutuun liittyviä tutkimuslaitoksia 40:llä paikkakunnalla"

Vaattovaara muistuttaa, että kaupungistuminen on jatkunut Suomessakin vuosikymmeniä, mutta tutkimukselliset panostukset siihen ovat jääneet vähäisiksi.

– Tilanne on huono. Suomi on kaupungistunut 50 vuotta eikä meillä edelleenkään ole yhtään ainoata tutkimuslaitosta, jonka päätehtävä olisi miettiä erilaisten ilmiöiden esineellistymistä tai olemassaoloa, vaikuttavuutta kaupunkien sisällä. Tämä on ihan kansainvälisesti poikkeuksellista.

Helsingin yliopistossa on valmisteilla kaupunkitutkimusinstituutti, joka on ensimmäinen Suomessa.

– Samalla se on yliopiston sisäinen eikä valtiovallan eteenpäin viemä. Samalla meillä on maa- ja metsätalouden, porotalouden, kala- riistatalouden tutkimuslaitoksia ainakin 40:llä eri paikkakunnalla.

Suurten kaupunkien edustajat sekä asiantuntijat kokoontuivat keskiviikkona Helsinkiin puhumaan kaupungistumisen eri ilmiöistä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.