Prodi tähdentää EU:n roolia maailmassa

EU-komission puheenjohtajaehdokas Romano Prodi keskittyi tämänpäiväisessä parlamenttipuheessaan EU:n suuriin linjoihin, vaikkakin hän käsitteli sangen seikkaperäisesti näkemyksiään EU-komission rakenteesta ja työskentelytavasta. Prodi korosti rauhan merkitystä sekä Euroopan laajentumista.

Parlamentissa jotkut arvostelivat Prodin puhetta siitä, että hän unohti ihmiset: syrjäytyneet ja köyhät. Prodi korosti EU:n roolia maailmassa ja erityisesti EU:n Venäjä-suhteiden merkitystä. Ne hänen mukaansa ovat ratkaisevassa asemassa EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Komissiota Prodi tehostaisi ryhmätyöskentelyllä sekä vastuunjakoa selkiinnyttämällä. Hän edellyttää, että komission kabinetit rakennetaan ylikansalliselta pohjalta. Komission varapuheenjohtajat taas voisivat hänen mukaansa koordinoida komisson toimimista yhtenä joukkueena.

Talouspoliittisissa linjauksissaan puheenjohtajaehdokas tähdensi rahapoliittista vakautta koko maailmassa sekä maailmankaupan kaikinpuolista vapauttamista. Hänen mukaansa EU:n on pyrittävä vaikuttamaan myös näihin kysymyksiin.

EU:n sisäisessä taloudessa Prodi korosti verotuksen merkitystä ja erityisesti välillisen verotuksen roolia. Ympäristön suojelemiseksi hän kannattaa esimerkiksi saastuttajin verottamista.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat