Prinssi Harry sai kuulla isältään äitinsä, prinsessa Dianan kuolleen – näin keskustelu eteni: "Hän hautoi sitä tietoa tuntikausia"

1:54
Harvoin nähty video viimeisistä hetkistä: Turisti kuvasi täyden kaaoksen hotellin edessä – vinkuvat renkaat kuvastavat karmivalla tavalla Dianan lähestyvää loppua

Prinssi Harry avautuu elämästään omassa kirjassaan.

Prinssi Harry antoi ITV:n toimittaja Tom Bradbylle haastattelun, jossa hän markkinoi tänään ilmestynyttä kirjaansa Spare (suom. Varamies). Harry kertoo haastattelussa varsin avoimesti elämästään kuninkaallisessa perheessä ja sen ulkopuolella.

Harry palaa haastattelussa äitinsä, prinsessa Dianan kuolemaan. Dianan menehtyi traagisessa auto-onnettomuudessa Pariisissa vuonna 1997, ja Harry oli tuolloin 12-vuotias, prinssi William kaksi vuotta vanhempi.

Kuningas Charles vei aikoinaan suruviestin pojilleen, jotka olivat tuolloin Balmoralin linnassa. Haastattelussa kuullaan ääniklippejä Harryn kirjasta, jonka hän itse lukee.

Harry kertoo kirjassaan, kuinka oma isä tuli hänen luokseen, laittoi käden polvelle ja kertoi äidin olleen autokolarissa. Harry odotti kärsivällisesti isän sanovan äidin olevan kunnossa. Harry kertoo, kuinka isän ääni oli pehmeä, mutta hän tuntui olevan sokissa. Lopulta isä sanoi kohtalokkaat sanat, että äiti on kuollut.

– Vasta kirjottaessani kirjaa tajusin, miten monta tuntia hän (Charles) oli jo ollut hereillä. Vanhempana tunnen valtavasti myötätuntoa häntä kohtaan. Hän hautoi sitä tietoa tuntikausia.

– Hän soitteli ystävilleen ja pohti, miten kertoisi asiasta pojilleen.

Dianan kuoleman jälkeen Harry ja William kävivät tapaamassa ihmisiä, jotka olivat tuoneet kukkia Kensingtonin palatsin eteen.

– Ihmisten kädet olivat märät, enkä tajunnut silloin miksi. He olivat pyyhkineet kyyneleitä. Se oli hämmentävä kokemus 12- ja 14-vuotiaille pojille, Harry kertoo haastattelussa.

Ihmisevät kyynelehtivät ja surivat sydänten prinsessan kuolemaa. Prinssiveljekset puolestaan eivät surreet tuntemattomien edessä.

– Hänelle läheisimmät, joita hän rakasti yli kaiken, eivät pystyneet näyttämään tunteitaan.

Historian kirjoihin on painunut kuvia ja videoita, kuinka William ja Harry kävelevät arkun perässä hautajaissaattueessa. Sen hetken myös Harry muistaa edelleen.

– Yleisöstä kuului nyyhkytystä, mutta muuten oli täysin hiljaista. Muistan sen ikuisesti.

Harry: The Interview MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja