Prinsessa Dianan yllättävä peliliike sai nuoren prinssi Williamin raivoihinsa – kohdatessaan tämän riita äityi rajuksi: "Helvetti oli irti"

Tässä se on! – odotettu Diana-patsas julkistettiin pienen lähipiirin läsnä ollessa 1:27
Uusi Diana-patsas julkistettiin – näin prinssit William ja Harry edustivat äitinsä muistoa kunnioittaen

Prinsessa Dianan antama kohuhaastattelu BBC-toimittaja Martin Bashirille Panorama-ohjelmassa sai nuoren prinssi Williamin raivon valtaan. 

MTV Uutiset julkaisee uudelleen vuoden 2022 luetuimpia uutisjuttujaan. Tämä artikkeli on alun perin julkaistu huhtikuussa. 

Edesmennyt prinsessa Diana oli yksi aikansa seuratuimmista ihmisistä, ja varsinkin vuonna 1995 kuninkaallinen kohahdutti maailmaa avoimella haastattelullaan BBC:n Panorama-ohjelman haastattelullaan toimittaja Martin Bashirin kanssa. Kuuluisassa, televisioidussa haastattelussa Diana avautui muun muassa ongelmistaan avioliitossaan prinssi Charlesin kanssa. Diana totesi haastattelussa historiallisella tavalla hänen avioliittonsa "olleen ruuhkainen", millä hän viittasi Charlesin suhteeseen Camilla Parker-Bowlesin kanssa, joka nykyään on Charlesin vaimo. 

Haastattelu aiheutti erittäin paljon kohinaa niin mediassa kuin kuninkaallisen perheen sisällä. Kuninkaalliskirjailija Tina Brownin mukaan kuninkaallinen, joka otti haastattelun erittäin raskaasti, oli Dianan ja Charlesin esikoinen prinssi William, joka oli tuohon aikaan teini-ikäinen. Brown oli Dianan eläessä ystävä prinsessan kanssa. Pian julkaistavassa kirjassaan The Palace Papers: Inside the House of Windsor – The Truth and Turmoil Brown kirjoittaa Williamin järkyttynyt nähtyään Dianan televisiohaastattelun. 

Kirjassa kerrotaan, että William katsoi haastattelun oppilaitoksensa Etonin asuntolan valvojan työhuoneessa. Teoksen mukaan William oli kertonut luokkakaverilleen, että heti nähtyään äitinsä Dianan kasvot televisioruudussa, hänet valtasi voimakas pelon tunne. 

– Kun asuntolan valvoja Andrew Gailey palasi työhuoneeseensa hakeakseen Williamin, hän löysi hänet Robert Laceyn (kuninkaalliskirjailija) mukaan "lysähtäneenä sohvalle, silmät kyynelistä punaisina", kirjassa kerrotaan. 

Tämän jälkeen William kokosi itsensä ja kiirehti huoneeseensa. Tuntia myöhemmin Diana yritti soittaa asuntolan puhelimeen, mutta William kieltäytyi vastaamasta äidilleen. 

– Diana oli vakuuttunut siitä, ettei William antaisi koskaan anteeksi hänelle. Hän kyseli jatkuvasti Simone Simmonsilta (Dianan psykiatrilta), että "mitä olen tehnyt lapsilleni?", kirjassa todetaan. 

Haastattelu esitettiin televisiossa viikon alussa, ja saman viikon lopulla William saapui Kensingtonin palatsiin äitinsä luokse. Kirjailija Robert Lacey kirjoitti vuonna 2020 psykiatri Simmonsin kuvailleen Williamin ja Dianan kohtaamisen olleen äärimmäisen kiivas.

– Helvetti oli irti. 

– Hän (William) oli raivoissaan siitä, että Diana oli puhunut pahaa hänen isästään, raivoissaan siitä, että hän oli maininnut Hewittin. William huusi ja itki ja kun Diana yritti ottaa hänet syleilyynsä, William työnsi hänet pois.

James Hewitt oli Dianan ratsastuksenopettaja, jonka kanssa prinsessalla oli aikoinaan suhde. Vuosikausien ajan on huhuttu, että Hewitt olisi Williamin pikkuveljen prinssi Harryn oikea, biologinen isä. 

Prinssi William pahoitteli riitaa äidilleen Dianalle seuraavana päivänä kukkakimpulla, mutta lähteiden mukaan Dianalla oli tunne siitä, että heidän suhteensa oli vahingoittunut pysyvästi. 

Prinssi Harry ei katsonut haastattelua, kun se tuli televisiosta, mutta oli kertoman mukaan myöhemmin vihainen siitä, että toimittaja Martin Bashir oli kysynyt hänen äidiltään niin tunkeilevia kysymyksiä, eikä niinkään äitinsä päätöksestä vastata niihin. 

Vuoden 2021 toukokuussa valmistui BBC:n sisäinen raportti, jonka mukaan Bashir varmisti haastattelun prinsessa Dianan kanssa "vilpillisin keinoin". Tutkimuksen mukaan Martin Bashir väärensi kyseenalaisia dokumentteja varmistaakseen haastattelun ja myöhemmin valehteli asiasta BBC:n esimiehilleen. 

– Olemme hyvin pahoillamme tästä, BBC kommentoi asiaa tuolloin.  

Myös Martin Bashir, joka on irtisanoutunut BBC:ltä, pyysi anteeksi prinssi Williamilta ja prinssi Harrylta.

–  En koskaan halunnut vahingoittaa Dianaa ja enkä usko, että niin teimme, hän sanoi.

Prinsessa Diana ja prinssi Charles erosivat virallisesti vuonna 1996. Diana menehtyi auto-onnettomuudessa Pariisissa elokuussa 1997 ollessaan 36-vuotias. 

Lähde: Express

Lue myös:

    Uusimmat