Bileprinssin maineen harteiltaan karistanut prinssi Harry täyttää tänään 36 vuotta – tästä syystä syntymäpäivällä on tällä kertaa poikkeuksellisen suuri merkitys

13:05
Näin murheellinen prinssi Harry kommentoi ensimmäisen kerran lähtöään brittihovista

Raikuliprinssistä perheenisäksi kasvanut prinssi Harry viettää syntymäpäiväänsä 15. syyskuuta. Brittihovin jättänyt prinssi täyttää 36 vuotta.

Britannian prinssi Harry oli vuosikausia raikuliprinssin maineessa, kun prinssin erilaiset tempaukset ja juhliminen olivat toistuvasti otsikoissa Britanniassa ja maailmalla.

Prinssi Williamin 15. syyskuuta vuonna 1984 syntynyt pikkuveli tuli jo pienenä tunnetuksi vilkkaasta ja velmusta luonteestaan. Veikeä punatukka kun on saanut elää isoveljeään rennommin, ilman tulevan kuninkaan paineita – joskin Harryn on lapsena kerrottu tokaisseen, että hän voi kyllä ryhytä kuninkaaksi, jos isoveljeä ei huvitakaan.

Taisteluhelikopterilentäjän koulutuksen saanut prinssi Harry tunnetaan nykyisin paremmin työstään hyväntekeväisyyden parissa. Prinssi teki kuitenkin nuorempana uraa armeijassa ja on palvellut brittijoukoissa Helmandin maakunnassa Etelä-Afganistanissa.

Nuorempana Harry otti kuitenkin kaiken ilon irti rennon vapaammasta pikkuveljen roolistaan ja hänet tunnettiinkin varsinaisena bileprinssinä. Ikuistettiinhan kuninkaallinen kerran kuviin viilettämässä takapuoli paljaana Las Vegasin yössä.

Harryn juhliminen rauhoittui muutama vuosi sitten, kun hän rakastui päätä pahkaa amerikkalaiseen näyttelijään Meghan Markleen. Kihlat vaihdettiin lyhyen seurustelun jälkeen vuoden 2017 lopulla ja satumaisia häitä vietettiin toukokuussa 2018. Perheen onni täydentyi toukokuussa 2019, kun parin esikoinen Archie Harrison Mountbatten-Windsor syntyi.

Prinssin nuoruutta leimasi kuitenkin ennen kaikkea 23 vuotta sitten tapahtunut tragedia, kun hänen äitinsä prinsessa Diana menehtyi auto-onnettomuudessa. Harry oli äitinsä menettäessään vain 12-vuotias ja harva varmasti unohtaa sydäntä riipaisevaa näkyä, kun hän käveli isänsä prinssi Charlesin, isoveljensä prinssi Williamin sekä enonsa kanssa äitinsä arkun perässä hautajaispäivänä.

– Äitini oli juuri kuollut ja minun täytyi kävellä pitkä matka hänen arkkunsa perässä, kun tuhannet ihmiset katsoivat minua ja miljoonat seurasivat tilannetta televisiosta. Minusta kenenkään lapsen ei täytyisi joutua sellaiseen tilanteeseen missään olosuhteissa, prinssi on kommentoinut.

Sekä Harry että William ovat puhuneet aikuistuttuaan julkisesti menetyksestään sekä siitä, kuinka paljon työtä he ovat tehneet käsitelläkseen suurta suruaan. Molemmat ovat puhuneet voimakkaasti mielenterveystyön puolesta.

Prinsessa Diana oli täyttänyt vain kahdeksan viikkoa ennen kuolemaansa 36 vuotta. Tästä syystä arvellaankin, että prinssi Harrylle hänen omalla syntymäpäivällään on tällä kertaa poikkeuksellisen suuri merkitys, vaikka hänen ounastellaankin juhlivan syntymäpäiväänsä kotioloissa oman perheensä kesken.

Samassa tilanteessa olleet ovat kuvailleet vastaavan kokemuksen olleen heille pysäyttävä.

– Vanhempasi kuuluu olla vanhempi kuin sinä itse. Jos sinusta itsestäsi tulee vanhempi kuin he, he eivät välttämättä enää tunnu vanhemmilta. Roolit tavallaan kääntyvät, on esimerkiksi kirjailija Tamsin Eva kuvaillut.

Samaa sanoi kirjailija ja valmentaja Nina Collins, jolle tilanne oli ajankohtainen, kun hän itse täytti 46 vuotta.

– Malli, joka minulla oli mielessäni, oli 30–40-vuotias äitini ja yht'äkkiä se ei ollutkaan enää relevantti. Olin oppinut häneltä, kuinka ollaan äiti ja kuinka hoidetaan kotia. Hän opetti minulle kaiken, mutta hän ei enää voi opettaa, mitä tulevan pitää seuraavaksi.

Juuri Dianan kohtalon uskotaan olleen yksi syy sille, miksi Harry tahtoi vetäytyä perheineen brittihovista tämän vuoden alussa. Herttuapari on ilmaissut kärsivänsä heihin liittyvistä lehtikirjoituksista ja Harryn on toistuvasti kerrottu pelkäävän, että hänen äitinsä kohtalo toistuisi hänen vaimonsa kohdalla.

Harry on kuitenkin vitsaillut ikäkriiseistään julkisuudessa useampaankin kertaan. Näin kävi esimerkiksi heinäkuussa, kun prinssi puhui Black Lives Matter -aktivisteille.

– Tyypit, olen vanhenemassa. Olen jo 35, Harry totesi tuolloin ja sama toistui myös hieman myöhemmin toisenkin puheenvuoron yhteydessä.

Leikkisä luonne tuskin kuitenkaan on katoamassa mihinkään.

– Alan hiljalleen tuntea itseäni vanhaksi… Itse asiassa olen aika vanha. Luulen kuitenkin, että tulen aina olemaan nuori sydämeltäni, prinssi sanaili BBC:n mukaan kuusi vuotta sitten kolmekymppistensä tietämillä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja