Prinssi Charles ottaa entistä enemmän roolia – valmistautuu mahdollisesti pian koittavaan historialliseen vallanvaihtoon: "Siirtymä on tulossa"

3:38
Prinssi Charles täytti 70 vuotta

Prinssi Charles valmistautuu entistä tiiviimmin tulevaan kuninkuuteen. 

Kuningatar Elisabetin, 93, vanhin poika, vastikään 71-vuotissyntymäpäiviään viettänyt prinssi Charles on Yhdistyneen kuningaskunnan tuleva kuningas, ja hän on valmistautunut rooliinsa koko elämänsä. Nyt prinssin tahti kohti kuninkuutta on kuitenkin kiihtynyt ja Charles osallistuu koko ajan entistä enemmän muun muassa tärkeiden päätöksien tekoon.

Yksi viime aikojen merkittävimmistä ja puhuttavimmista brittihovin tapauksista oli viime viikkoinen ilmoitus siitä, että seksiskandaalin pyörteissä kamppaileva prinssi Andrew oli pyytänyt kuningatar Elisabetilta lupaa väistyä kuninkaallisista velvollisuuksistaan. Todellisuudessa kuningatar käski toiseksi vanhimman poikansa siirtyä sivuun kuninkaallisesta elämästä. 

Elisabetin järkkymättömän ilmoituksen takana tiedetään olleen merkittävällä tavalla myös prinssi Charles, joka ajoi kuningatarta päätöstä kohti. Charles on ottanut entistä vahvemmin roolia suojellakseen kruunua ja kuninkaallista perhettä. 

Charlesin avainasema Andrew'n tapauksen päättämisessä osoittaa entistä vahvemmin sen, että Charles valmistautuu kovaa vauhtia kuninkuuteen. 

Vaikka virallista tietoa asiasta ei ole tullut julki, on palatsin seinien sisällä ollut lähteiden mukaan jo pitkään puhetta siitä, että kuningatar Elisabet haluaisi jäädä eläkkeelle 95-vuotiaana. Vaikka kuningatar edustaa edelleen jatkuvasti vallassa olevana monarkkina, on Charles ottanut hoitaakseen monia kuningattaren tehtäviä. 

Kuningatar ei esimerkiksi ole enää pitkään aikaan tehnyt pitkiä edustusmatkoja korkean ikänsä vuoksi, ja nämä matkat ovat langenneet Charlesin hoidettavaksi. Elisabet on vähentänyt muutenkin julkisia edustustehtäviään. 

Vuonna 2016 Elisabet edusti 332 työtehtävässä ja vuonna 2018 määrä oli pudonnut 283 tehtävään. Vuoden 2018 aikana prinssi Charles edusti 507 työtehtävässä. 

– Charlesin kuninkuuden valmistelu on ollut käynnissä jo tovin. Siirtymä on tulossa. Hänen majesteettinsa on jo yli yhdeksänkymppinen ja voi ymmärrettävästi työskennellä enää näin paljon, palatsin sisäinen lähde kertoo. 

Prinssi Andrew'n aiheuttama kohu antoi lähteiden mukaan Charlesille tilaisuuden astua todellisuudessa esiin ja näyttää, että hän pystyy hallitsemaan ja tekemään päätöksiä. Päätös oli vaikea, sillä Andrew'n tiedetään olleen kuningattaren suuressa suosiossa. Päätös oli kuitenkin tehtävä kuninkaallisen perheen maineen takia.

– Charles tajusi sen ja toimi päättäväisesti, kuten kuningas, joka hän tulee ehkä pian olemaan. Tämä oli hetki, jolloin Charles astui esiin perijäprinssinä, varjokuninkaana, hovia läheinen lähde kertoo. 

Prinssi Charles ei ollut Englannissa päätöksenteon aikaan, vaan kävi keskustelun kuningataräitinsä kanssa Andrew'n tulevaisuuteen liittyen puhelimitse Uudesta-Seelannista käsin, jossa prinssi oli edustusmatkalla. Yksin tilanteessa olleella kuningatar Elisabetilla oli päätöksen suhteen valtavat paineet, mutta Charles työnsi kuningattaren vakaasti nähtyä lopputulemaa kohti. 

– Andrew'n on mentävä. Se on ainut vaihtoehto, Charlesin kerrotaan todenneen äidilleen. 

Lähteiden mukaan Charles haluaa käyttää kasvaneita valtuuksiaan kapeamman monarkian luomiseen. Charlesin tiedetään konsultoivan päätöksissään ja suunnitelmissaan puolestaan omaa poikaansa, isänsä jälkeen kruunun perivää prinssi Williamia

– Charlesilla on ollut keskusteluja Williamin kanssa. He molemmat tietävät, mitä hän haluaa tehdä kuninkuudella. Charles tulee varmasti vetämään myös prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tiiviimmin mukaan. 

Prinssi Andrew on ollut myrskyn silmässä läpi syksyn edesmenneeseen amerikkalaisliikemies Jeffrey Epsteiniin liittyen. Elokuussa vankilassa kuollutta Epsteiniä syytetään ihmiskaupasta ja seksiringin pyörittämisestä, jonka nuorimmat uhrit olisivat olleet 14-vuotiaita. Prinssi Andrew ja seksuaalirikoksista jo vuonna 2008 tuomittu Epstein olivat ystäviä. 

Virginia Giuffre puolestaan syyttää prinssi Andrew'ta seksuaalirikoksista. Giuffren mukaan hänet pakotettiin harrastamaan seksiä kolme kertaa Andrew'n kanssa 2000-luvun alussa. Giuffre oli väitettyjen tekojen alkamisen aikaan 17-vuotias ja Andrew noin nelikymppinen. 

Maineensa pelastaakseen Andrew antoi aiheesta muutama viikko sitten BBC:lle laajan haastattelun. Hanke kuitenkin epäonnistui täysin, sillä haastattelu on leimattu todelliseksi katastrofiksi Andrew'n epäuskottavan sekä epäempaattisen esiintymisen tähden. 

Lähde: The Sun

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja