Mainos

Tästä vankilassa kuolleen Jeffrey Epsteinin jutussa oli kyse: Hollywoodin punaisilla matoilla vielä viime vuosinakin paistatellutta monimiljonääriä syytettiin alaikäisten seksikaupasta ja hyväksikäytöstä

1:35
Alaikäisiin tyttöihin kohdistuneista seksirikoksista syytettyä Jeffrey Epsteinia kuultiin oikeudessa heinäkuun lopussa.

Jeffrey Epstein sai tuomion seksuaalirikoksista jo yli kymmenen vuotta sitten, mutta silti monimiljonääri on ollut vielä viime vuosina tuttu näky Hollywoodin kutsuvierasjuhlissa.

Yhdysvaltalaisen monimiljonääri Jeffrey Epstein oli oikeuden kuultavana New Yorkissa keskiviikkona 31. heinäkuuta.

Lauantaina 10. elokuuta hänet löydettiin sellistään kuolleena. New York Postin mukaan hän teki itsemurhan.

Epstein, 66, pidätettiin heinäkuun alussa. Hän sai aiemmin heinäkuussa syytteet alaikäisten tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksikaupasta.

Miljonäärin epäillään käyttäneen hyväksi alaikäisiä tyttöjä omistamissaan kartanoissa Floridassa ja New Yorkissa vuosien 2002 ja 2005 välillä. Esitutkinnan mukaan Epsteinilla oli ainakin 36 alaikäistä uhria.

Epstein kiisti syyllisyytensä esitettyihin rikossyytöksiin. Häntä olisi saattanut odottaa 45 vuoden vankeusrangaistus.

Syytteet nostettiin yli kymmenen vuotta sen jälkeen, kun Epstein myönsi Floridassa syyllisyytensä alaikäisten prostituutiota koskeviin rikoksiin Floridassa vuonna 2008.

Nuorin uhreista oli 14-vuotias. Syyllisyytensä tunnustettuaan Epstein lisättiin seksuaalirikollisten rekisteriin kotiosavaltiossaan New Yorkissa.

Hän sai tunnustuksestaan vastineeksi vain 13 kuukauden vankeustuomion, jonka hän kärsi vankilassa omassa "yksityissiivessään". Tuomion aikana hän pystyi jatkamaan työntekoa.

Epstein maksoi tuolloin alaikäisille uhreilleen korvauksia. Yhdysvalloissa oikeusministeriö on selvittänyt, toimittiinko tapauksen käsittelyssä aikoinaan oikein.

Selkeät ja vakuuttavat todisteet

Ennen kuolemaansa Jeffrey Epsteinilta evättiin pääsy vapauteen takuita vastaan.

Monimiljonäärin odotettiin yrittävän takuupäätöksen kumoamista, jotta hän pääsisi kotiarestiin Manhattanilla, Upper East Siden arvoalueella sijaitsevaan lähes 80 miljoonan dollarin arvoiseen asuntoonsa.

Takuut evännyt tuomari perusteli päätöstään selkeillä ja vakuuttavilla todisteilla. Jos Epstein olisi päässyt vapaalle odottamaan oikeudenkäynnin alkamista, hän olisi tuomarin mukaan ollut vaaraksi muille ja saattanut yrittää pakoa yksityiskoneellaan.

Jeffrey Epsteinin tapausta on verrattu elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin ahdistelukohuun. Weinstein ahdisteli naisia seksuaalisesti kymmenien vuosien ajan.

Weinsteinin teot tulivat julkisuuteen vasta syksyllä 2017 New Yorker- ja The New York Times -lehtien paljastusartikkelien myötä.

Weinstein-kohusta sai alkunsa Me Too -liike, jolla alettiin tuoda seksuaalista häirintää ja muuta vallan väärinkäyttöä julki niin elokuvabisneksessä kuin muillakin aloilla.

Harvey Weinsteinin tavoin Jeffrey Epstein on ollut vuosien saatossa tuttu näky Hollywoodin seurapiireissä – Epstein siitä huolimatta, että hänet oli tuomittu seksuaalirikoksista ja lisätty seksuaalirikollisten rekisteriin.

Jo tuolloin Epstein oli oikeuden edessä samoista rikoksista, joista häntä myös nyt syytetään: alaikäisten seksikaupasta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Vielä viime vuosina Epstein on nähty patsastelemassa elokuva-alan juhlissa ja elokuvien kutsuvierasensi-illoissa.

Valtava omaisuus

Jeffrey Epsteinin tuoreet syytteet juonsivat juurensa viime vuoden lopulla julkaistuun The Miami Herald -lehden laajaan artikkeliin, jossa haastateltiin lukuisia miljardöörin seksuaalisesti hyväksikäyttämiksi joutuneita naisia.

Vain kaksi viikkoa ennen kuolemaansa Epstein löydettiin eri lähteiden mukaan tajuttomana sellistään Metropolitan Correctional Center -pidätyslaitoksessa.

Vartijat havaitsivat miehen käpertyneenä sellinsä lattialle. Hänellä oli vammoja muun muassa kaulassa ja raporttien mukaan miehen kasvot olivat siniset.

Median mukaan Epstein siirrettin sairaalahoitoon.

Tiedossa ei ole, käytiinkö miehen kimppuun vai yrittikö hän vahingoittaa itseään.

Eri arvioiden mukaan Jeffrey Epsteinin omaisuuden arvo oli noin 559 miljoonaa USA:n dollaria eli hieman yli 500 miljoonaa euroa.

Omaisuuteen kuuluivat muun muassa yksityislentokone, neljä huoneistoa sekä kaksi omaa saarta.

Artikkelia päivitetty tiedolla Epsteinin kuolemasta 10. elokuuta kello 16.40.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja