Mainos

Presidenttipari MTV:n erikoishaastattelussa: Aaro-pojan syntymä teki presidentin arjesta pyhää – Haukio ottaa ympäristövalinnat huomioon kaikessa

4:32

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi puolisonsa rouva Jenni Haukion kanssa perinteisiä itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa Presidentinlinnassa. Ennen virallisen ohjelman alkua sädehtivä pariskunta ehti MTV Uutisten haastatteluun.

Tämän vuoden teemana Linnanjuhlissa on ympäristö ja ilmastonmuutos. MTV Uutiset kysyi presidenttiparilta, mitkä ovat sellaisia konkreettisia asioita, jotka ovat saaneet heidät huolestumaan maapallomme tilasta ja tulevaisuudesta.

– Kyllä se on tämä käsin kosketeltavissa oleva ilmaston lämpeneminen, joka näkyy meillä kaikkina neljänä vuodenaikoina. Kyllä se pistää miettimään, että jotain olisi syytä tehtävä ja nopeasti.

Presidentti Niinistön mukaan on tärkeää, että jokainen ottaa ilmastonmuutoksen torjunnan huomioon.

– Liikenne ja lämmitys ovat meillä suuria päästölähteitä. Kaikkeen löytyy varmasti uudenlaisia teknisiä ratkaisuja, joita on syytä tukea ja ottaa käyttööön.

– Yleinen käsitys on helposti sellainen, että jos alka ottaa huomioon ilmastoa, alkaa rajoittaa tai rasittaa omaa elämäänsä. Ei sen tarvitse olla ollenkaan niin, päinvastoin, voi löytää uusia ulottuvuuksia.

Haukio kertoo itse pyrkivänsä tarkkailemaan kulutustaan kaikessa mahdollisessa ja toimimaan asiantuntijoiden ohjeiden mukaisesti.

Perhekeskustelulle huomioonottava sävy

Presidenttiparin henkilökohtainen elämä muuttui suuresti viime helmikuussa, kun pariskunnan kauan odotettu poika Aaro syntyi. Haukiolla on selvät terveiset niille suomalaisille, jotka epäröivät perheen perustamista taloudellisista tai ympäristöllisistä syistä.

– Jokainen kansakunta toivoo jatkuvuutta. Yhteiskunnan rakenteiden ja ilmapiirin tulisi olla sellaisia, että ne tukevat lapsiperheitä kaikin mahdollisin tavoin. Samanaikaisesti täytyy muistaa, että perheitä on hyvin erilaisia ja monimuotoisia tänä päivänä eikä kaikilla ole edes valinnan mahdollisuutta, joten toivon keskustelua käytävän hyvin huomioonottavassa sävyssä.

Presidentin oma arki muuttui suuresti pojan syntymän myötä.

– Arjesta on tullut pyhää, koko ajan tapahtuu, Niinistö sanoi hymyillen ja sai Haukiolta lämpimän katseen. 

Sovintoa siitä, missä luuraa

Suomessa eletään tällä hetkellä talouden osalta nousukautta, mutta maailmanpoliittinen tilanne on hyvin sensitiivinen. Presidentin mukaan ennalta-arvaamaton tilanne luo usein epävarmuutta.

– On hyvin tärkeää, että maailman isoissa pöydissä päästään riidoissa sovintoon siitä, missä riita luuraa, jolloin ennalta arvaamattomuus paranisi. Sitä on syytä parantaa. 

Venäjän ja Ukrainan välinen suhde on jälleen hyvin herkkä, mutta presidentti muistuttaa, että tilanne on ollut jo pitkään herkkä. 

– Se on sotaa, joka pitäisi saada päättymään. 

Omaa suurinta onnistumistaan kuluneen vuoden aikana presidentti ei halua lähteä arvioimaan.

– Tämä on sellaista puolustuksellista hommaa, pääasia ettei tule töppäyksiä. Jos pelikentällä oltaisiin niin tämä on pakkipuuhaa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja