MTV:n erikoishaastattelu: Presidentti Niinistö ilmapiirin kiristymisestä: "Uskon, että suurin osa suomalaisista on tolkun ja maltin ihmisiä..."

6:56
Voit katsoa koko erikoishaastattelun yllä olevalta videolta.

Suomalaiset ovat sopeutumiskykyisiä, ja se tulee auttamaan meidät tulevan vuosikymmenen haasteiden yli, arvioi presidentti Sauli Niinistö MTV Uutisten itsenäisyyspäivän erikoishaastattelussa. 

Vuosi 2019 on pian tullut päätökseensä ja yli satavuotisen taipaleen kulkenut Suomi on siirtymässä kohti uutta vuosikymmentä. Presidentti Sauli Niinistö pohtii, millaisia haasteita yhteiskuntamme tulee 2020-luvulla kokemaan.

– Kaikkein tärkeintä on se, että tulevaisuuttakin katsellessa pidämme mielessä, miten olemme tähän asti olleet luomassa maata, joka on maailman onnellisin ja tyytyväisin. Ei asioita kovin huonosti ole keskenämme tehty.

– Kun katsomme tulevaisuuteen, siellä nousee ilmastonmuutos, joka on voitettavissa ja joka ei vaadi yksilöiden ja perheiden ahdistumista. Sitten on hyvin myönteisiä asioita: Tekniikan vastaukset ilmastonmuutokseen ja elämämme helpottamiseen.

Niinistö vielä painottaa, että hän uskoo ihmisten asennemuutoksen ja tekniikan kehityksen ratkaisevan ilmastonmuutoksen. Hän painottaa, että suomalaisten kyky sopeutua auttaa selviytymään niistäkin haasteista, joita emme voi ennakoida.

Tolkun kansaa

Linnan juhlien teema on tänä itsenäisyyspäivänä ollut tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu. Presidentin puoliso Jenni Haukio korostaa, että 2020-luvulla on hyvä pitää mielessä, mikä pitää meidät yhdessä.

– Asenneilmapiiriin liittyy havainto, että meillä on enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä, se on hyvä muistaa, kun maailma mullistuu.

Presidentti Sauli Niinistöltä kysyttiin, kuinka voisimme lisätä sopuisuutta keskuudessamme aikana, jona yhteiskunnallinen keskustelu tuntuu ajoittain kärjistyvän.

– Olen kuitenkin sitä mieltä, että ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista on tolkun ja maltin ihmisiä, jotka ymmärtävät antaa arvon toisenkin mielipiteelle. Sitten on tietysti meitä joitain, jotka syttyvät herkästi. Siinä pieni tuumaustauko, kun tunteet kuumenevat, olisi paikallaan.

– Toivon mukaan poliittisessa kentässä siirrytään siihen suuntaan, että toisen mielipiteen kunnioittaminen on hyvä tapa, voi olla kovastikin kriittinen, mutta pitäytyä asiassa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja