Presidentti Sauli Niinistö itsenäisyyspäivän erikoishaastattelussa: Suomalaiset ovat toisistaan huolehtiva kansa

4:30
Tästä voit katsoa koko presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion haastattelun.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö uskoo historiasta tutun sisun auttavan suomalaisia Ukrainan sodan ja energiakriisin aiheuttamassa ahdingossa. Hänestä jo korona-aika osoitti suomalaisten vahvuuden.

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kertoivat ajatuksiaan itsenäisyydestä ja maailmanpoliittisesta tilanteesta MTV Uutisten erikoishaastattelussa Presidentinlinnassa.

– Ukrainan sota herättää varmasti entistä enemmän arvostusta sitä kohtaan, että me olemme omillamme ja pysymme omillamme. Siinä vaaditaan myös sitä, että asia pysyy kirkkaana mielessä – ja se on suomalaisten mielissä pysynytkin, Niinistä totesi.

Niinistö kertoi myös uskovansa, että Suomen kansa selviää vaikeasta talvesta ja voi jopa löytää sen myötä itsestään uusia vahvuuksia.

– Ihmisillä on taipumus löytää itsestään uusia ja ehkä odottamattomiakin ominaisuuksia silloin, kun tiukoilla ollaan. 

– Suomalaiset ovat lukemattomia kertoja historiansa aikana joutuneet venymään ja varmasti yllättyneet itsekin siitä, että "hetkinen, mehän selvittiin".

Presidentin mukaan jo korona-aika osoitti suomalasten vahvuuden.

– Ajatellaanpa, että vuonna 2019 tässä samassa tilaisuudessa olisitte kyselleet, miltä tuntuu, jos ollaan kaksi seuraavaa vuotta maskit kasvoilla, pidättäydytään yhteydenpidosta ja tehdään etätöitä. Ehkä ette olisi säilyttäneet työpaikkaanne, Niinistö sanoo ja naurahtaa. 

Linnan juhlat palasivat linnaan parin vuoden tauon jälkeen

Linnan juhlia vietetään jälleen parin vuoden tauon jälkeen perinteisin menoin Presidentinlinnassa. Jenni Haukio kertoo olevansa kiitollinen siitä, että on päästy palaamaan normaaliin.

– On valtava kiitollisuuden tunne siitä, että jälleen pääsemme yhdessä juhlistamaan itsenäisyyttä – tässä ajassa sillä on arvoa kenties enemmän kuin koskaan aiemmin. Tunnelmat ovat hienot, Haukio kuvailee.

Vastaanotolle on presidentin kanslian mukaan kutsuttu tänä vuonna ihmisiä, jotka ovat tehneet työtä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi ja toiminnallaan edistäneet Suomen vahvuuksia. Mukana on muun muassa korona-ajan sankareita.

– Suomalaiset tekevät töitä, huolehtivat toisistaan, ja kaikella sillä pidetään suomalaista yhteiskuntaa pystyssä. Se on meille kaikille äärettömän tärkeä asia, Niinistö sanoi.

Niinistö muistutti samalla myös veteraanien ja lottien arvokkaista uhrauksista.

Haukio: Aaro-poika ymmärtää jo itsenäisyyden merkityksen

Jenni Haukio on juuri väitellyt tohtoriksi. Hänen mukaansa tieteellä on Suomen kannalta ensiarvoisen tärkeä merkitys "itseensä luottavan Suomen rakentamisessa". Se on tämän vuoden teema Linnan juhlissa.

– Tiedettä tarvitaan yhteiskuntaelämän kaikilla sektoreilla, ei vain akateemisessa maailmassa. Asiantuntijuuden merkitys tietoyhteiskunnassa on äärettömän suuri ja yksi Suomen merkittävistä vahvuuksista.

Niinistöjen Aaro-poika on Haukion mukaan viettänyt itsenäisyyspäivää muun perheen kanssa "innolla".

– Hän on jo sen ikäinen, että ymmärtää, että omaa maata kannattaa juhlistaa ja että Suomi on hyvä maa. Paras maa meille suomalaisille. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja