Presidentti Stubb: Ei missään oloissa suomalaissotilaita Ukrainaan – Halla-aholta pisteliäs vastalause

Presidentti Stubb: Ei suomalaissotilaita Ukrainaan 0:50
Suomi ei aio lähettää Ukrainaan sotilaita, vaikka Ukraina niitä mahdollisesti pyytäisi, sanoi presidentti Alexander Stubb Kultaranta-keskusteluissa.

Suomi ei aio lähettää Ukrainaan sotilaita, vaikka Ukraina niitä mahdollisesti pyytäisi, sanoi presidentti Alexander Stubb Kultaranta-keskusteluissa. 

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Ukraina ei ole pyytänyt sotilaita vaan aseita ja ammuksia, ja niitä Suomi aikoo Ukrainalle antaa.

Puhemies Jussi Halla-aho (ps.) haastoi omassa puheenvuorossaan ajatusta joidenkin toimien sulkemisesta pois laskuista jo ennalta. Hän myös huomautti, että lännen itselleen asettamat rajat erilaisten asetyyppien suhteen eivät ole lopulta pitäneet, vaan esimerkiksi taistelupanssareita ja pitkän kantaman aseita on lopulta kuitenkin Ukrainalle annettu.

Halla-aho pohti, että emme ehkä olisi nykyisessä tilanteessa, jos kaikki Ukrainan tukemisen mahdollisuudet olisi jätetty alkujaan avoimeksi.

"Koko ajan askeleen perässä"

Stubb myönsi, että heti Venäjän laajamittaisen hyökkäyksen tehtiin virhe, kun ei ilmoitettu, että länsi tulee antamaan Ukrainalle rajoittamatonta sotilaallista apua.

– Olemme tulleet koko ajan askeleen perässä, Stubb tiivisti.

Kauempana historiassa lännen vastareaktiot suhteessa Venäjään olivat Stubbin mukaan riittämättömiä myös 2008 Georgian sodan ja 2014 Krimin valtauksen yhteydessä.

Stubb kuvasi tämänhetkistä sotatilannetta Ukrainassa pattitilanteeksi, jossa rintama on pitänyt eikä Venäjä ole kyennyt etenemään. Menetykset molemmin puolin ovat kuitenkin olleet hänen mukaansa suuria.

Orpon mukaan Suomen linja on ollut alusta asti se, että Venäjän ei anneta voittaa. Hänen mukaansa pitää kuitenkin varautua siihen, että sota jatkuu vielä vuosia.

EU:sta Stubb ja Orpo olivat samaa mieltä siitä, että unionin laajentuminen on geopoliittisesti tärkeää.

Presidentiltä ja pääministeriltä myös kysyttiin, miten heidän yhteistyönsä sujuu. Viesti molemmilta oli, ettei sen osalta ole mitään ongelmia.

Lue myös:

    Uusimmat