Puolan ulkoministeri Sikorski varoittaa Suomea uudesta Venäjä-uhasta

Puola varoittelee Suomea Venäjän terrorismista 3:03
Puola varoittelee Suomea Venäjän terrorismista

Suomi voi Puolan ulkoministerin mukaan joutua Venäjän terrorismin kohteeksi. 

Ulkoministeri Radoslaw Sikorski sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että Venäjä tekee monissa EU-maissa erilaisia sabotaasitekoja, sekä rahoittaa poliittisia ääriliikkeitä.

Sikorski kertoo haastattelussa, että Venäjä on rahoittanut sekä äärioikeistolaisia että äärivasemmistolaisia puolueita ja tehnyt valheidenlevitys- ja epävakautustoimia. 

– Sabotaasia, joka leviää laajasti Euroopassa. Ihmisiä ei niinkään kuole, joten tämä on jäänyt huomaamatta julkisessa keskustelussa, mutta sanoin teille: Venäjä lähettää tuhopolttajia maihimme, Puolaan, Tsekkiin, Britanniaan, Baltian maihin. Tämä voi kohdata myös teitä, olkaa varuillanne.

Sikorski muistuttaa myös mahdollisten deepfake-videoiden leviämisestä.

– Jotkut niistä on tehty erittäin hyvin ja niiden tarkoitus on heikentää Ukrainan poliittista asemaa. Meidän pitäisi olla tästä hyvin tietoisia, eikä harhautua.

"Euroopan puolustus ei saa olla riippuvainen Kiinan kommunistisesta puolueesta"

Sikorski peräänkuuluttaa sotilasmenojen lisäämistä, jotta Eurooppa voisi puolustaa itseään mahdollisessa tilanteessa, jossa Yhdysvallat eivät voisi olla Euroopan tukena. 

Sikorski viittaa Yhdysvaltojen ja Kiinan jännitteiseen tilanteeseen.

– Siitä syystä kuka tahansa voittaa vaalit Yhdysvalloissa, he voivat olla kiinnitettynä muualla. Meidän ei pitäisi olla puolustuskyvyttömiä tällaisessa tilanteessa. Erityisesti kun Kiinan kommunistinen puolueen johto päättää mitä tapahtuu Taiwanissa. 

Käytännössä Sikorski väläyttää sotilasmenojen palauttamista kylmän sodan tasolle.

– Nyt kun meillä on aggressiivinen diktaattori hyökkäämässä eurooppalaisiin maihin, sotilasmenojen on palattava tasolle, joka oli silloin, kun Venäjän hallitsijat uhkasivat länttä.

Sikorski otti osaa Kultaranta-keskustelujen päivän toiseen keskusteluun, jossa aiheena oli Euroopan globaali rooli. Mukana keskustelussa oli Latvian ulkoministeri Baiba Braze ja Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

Katso ulkoministeri Sikorskin koko haastattelu täältä: 

Puolan ulkoministeri Sikorski MTV:lle: Euroopan puolustus ei saa olla riippuvainen Kiinan kommunistisesta puolueesta 6:38
Puolan ulkoministeri Sikorski MTV:lle: Euroopan puolustus ei saa olla riippuvainen Kiinan kommunistisesta puolueesta

Lue myös:

    Uusimmat