Potilasyhdistys: Vakuutusyhtiöt pois korvauspäätösten teosta

Potilaita edustava Oikeutta vakuutetuille -yhdistys katsoo, että vakuutuslääkärijärjestelmään olisi voinut puuttua pontevammin.

Sen mielestä sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon (kok.) johtaman työryhmän muistiosta puuttuu merkittäviä uudistuksia, joilla olisi saatu korjattua rakenteellisia epäkohtia.

Vakuutuslääkärit ovat esimerkiksi tekemässä päätöstä siitä, maksetaanko asiakkaalle korvausta lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta, joka yrityksen on ollut pakko ottaa työntekijänsä suojaksi.

 Vakuutus- ja hoitavalla lääkärillä erilaiset roolit 

-Vakuutuslääkärillä tarkoitetaan yleensä sosiaalivakuutuslaitoksessa tai vakuutusyhtiöissä työskentelevää lääketieteen asiantuntijaa.

-Termillä voidaan myös viitata lääkäriin, joka työskentelee sosiaalivakuutusasioita käsittelevissä muutoksenhakuelimissä, kuten vakuutusoikeudessa tai sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnassa.

-Vakuutuslääkäristä voidaan lisäksi puhua silloin, kun ihminen on hankkinut vakuutuslääketieteen erityispätevyyden.

-Hoitavan lääkärin tehtävänä on potilaan tutkiminen ja hoidon antaminen, vakuutuslääkärin taas korvauksen tai etuuden maksamisen lääketieteellisten edellytysten arvioiminen.

-Asiantuntijalääkärit käsittelevät etuus- ja korvaushakemuksia yhdessä muiden asiantuntijoiden, kuten juristien ja etuuskäsittelijöiden kanssa.

-Asiantuntijalääkäreitä on Suomessa esimerkiksi eläkelaitoksissa, tapaturmavakuutusyhtiöissä ja Kelassa.  

-Vakuutusyhtiöt eivät saisi olla itse päättämässä korvausvelvollisuudesta. Puolueettoman tahon pitäisi olla se, joka ottaa asiaan kannan ensiasteen päätöksestä lähtien, sanoo potilasyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Kukkonen.

Yhdistys jätti tänään julkistettuun muistioon eriävän mielipiteen. 

Oppia yliopistossa 

Vakuutuslääkärijärjestelmää on arvosteltu voimakkaasti. Ihmiset ovat kokeneet monet päätökset epäreiluiksi, ja myös oikeusasiamieheltä on tullut noottia puutteellisista ja huonosti perustelluista ratkaisuista.

-Ymmärrän hyvin, että oikeustaju on koetuksella, kun vakuutusyhtiöltä tai eläkelaitokselta tulee hylkäävä päätös. Ensin hoitava lääkäri on sanonut, että olette työkyvytön ja sitten henkilö, joka ei ole ikinä nähnyt potilasta sanookin, että kyllä te olette työkykyinen, Risikko toteaa.

Nyt kansalaisten luottamusta yritetään palauttaa ja järjestelmää kehittää lukuisilla keinoilla.

Vakuutuslääkärien pitäisi perustella etenkin kielteiset etuus- ja korvauspäätökset paremmin. Lisäksi lakiin halutaan kirjata, että valituksia eri lautakunnissa käsittelevien ihmisten on ilmoitettava sidonnaisuutensa ennen nimitystä.

Vakuutuslääkäreiksi aikoville esitetään yliopistollista koulutusta, jonka toteutuksesta vastaisi Helsingin yliopiston Hjelt-instituutti. Nyt koulutuksesta vastaavat pääosin vakuutusyhtiöt ja sosiaalivakuutuslaitokset itse.

Työryhmä esittää, että lääkärinlausuntoja kehitetään vakuutus- ja hoitavien lääkärien yhteistyön parantamiseksi. Hoitavalle lääkärille halutaan mahdollisuus saada nykyistä paremmin tietoa etuuspäätöksistä, silloin kun se on perusteltua.

Kansalaisille ministeriö on kokoamassa verkkoon sivustoa, josta löytyy tietoa järjestelmästä. Sivut avautuvat ensi kuussa. 

Lue myös:

    Uusimmat