Koronaviruksen leviämisen ensimmäisenä paljastaneen kiinalaislääkäri Lin karu kohtalo: Joutui viranomaisten hampaisiin ja sairastui lopulta itse

Koronavirus on sulkenut jo ainakin 10 kiinalaiskaupunkia – Wuhaniin rakennetaan uusi sairaala ennätysvauhtia 1:14
Kiinan viranomaiset haluavat estää koronaviruksen leviämisen kovin keinoin.

Kiinan Wuhanista alkanut koronavirusepidemia on tähän mennessä johtanut jo yli 400 ihmisen kuolemaan. Kiinan viranomaisten julkistamien tuoreiden lukujen mukaan tartuntojen määrä on jo yli 20 400.

CNN kertoo Wuhanissa silmälääkärinä työskentelevästä Li Wenglianista, joka joulukuun 30. päivänä tiettävästi ensimmäisenä julkaisi tiedon sarsin kaltaisesta sairaudesta.

Li kertoi, että seitsemän paikallisella ruokatorilla asioinutta ihmistä oli joutunut sairaalahoitoon ja asetettu karanteeniin. Testitulosten perusteella hän puhui sars-viruksesta. Hän kirjoitti viestinsä lääketieteenopiskelijoiden ryhmään WeChat -viestisovelluksessa.

Li kehotti ryhmän jäseniä varoittamaan läheisiään, mutta ruutukaappaukset hänen viestistään lähtivät nopeasti kiertämään verkossa.

Wuhanin terveysviranomaiset kertoivat samana päivänä, että paikallisen ruokatorin asiakkailla oli todettu ”tuntematonta keuhkokuumetta”. Ilmoituksen yhteydessä viranomaiset varoittivat kertomasta hoitoon liittyviä tietoja julki ilman lupaa.

Kuulusteluihin viestin vuoksi

Li joutuikin pian viranomaisten kuultavaksi kirjoittamansa viestin vuoksi. Häntä syytettiin huhujen levittämisestä ja epäjärjestyksen lietsomisesta.

Ongelmaksi muodostui se, että Li oli ensimmäisessä viestissään puhunut sars-viruksesta, vaikka kyse oli koronaviruksesta. Li korjasi tietoja seuraavissa viesteissään, mutta ensimmäinen viesti oli jo ehtinyt levitä laajalle.

Li joutui allekirjoittamaan lausunnon, jossa hän myönsi laittoman toimintansa. Miestä ei kuitenkaan pidätetty ja hän palasi takaisin töihin sairaalaan. Hän kommentoi CNN:lle tilannetta.

– En voinut tehdä mitään. Kaiken piti noudattaa virallista linjaa.

Oireet iskivät lääkäriin

Li jatkoi potilaiden hoitamista Wuhanissa, kunnes alkoi itse oireilla. Hän yski voimakkaasti ja hänellä vaikeuksia hengittää. Lopulta hänellä todettiin koronavirus helmikuun alussa.

Silmälääkäri on kirjoittanut koronavirustilanteen hoidosta kiinalaisessa mikroblogipalvelu Weibossa. Siellä hän on saanut myös kannustusta sairauden keskellä.

– Tohtori Li, olet hyvä lääkäri, jolla on omatunto. Toivottavasti olet turvassa, kirjoitti eräs kommentoija.

– Jos Wuhanissa olisi otettu hänen varoituksensa vakavasti ajoissa, olisi tilanne nyt hyvin erilainen, kirjoitti toinen keskustelija.

Lue myös:

    Uusimmat