Mainos

Postin työkiistassa ei loppua näy, PAU hylkäsi sovintoesityksen – puheenjohtaja: "Postin hallitus pitää panttivankina koko maata"

4:01
Tukilakot leviävät laivoihin, liikenteeseen ja autokorjaamoihin – näin ne vaikuttavat suomalaisten arkeen.

Postin lakkoneuvottelujen kiistakapulaksi on muodostunut se, mitä 700:lle pakettilajittelijalle tehdään.

Postin työntekijäosapuolten ja työnantajien edustajat eivät ole vieläkään päässeet sopuun valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksestä.

– Sovintoehdotuksessa on niin paljon työnantajan aloitteesta tulleita työehtojen heikennysesityksiä, perusteli Posti- ja logistiikka-alan unionin puheenjohtaja Heidi Nieminen neuvottelujen tiedotustilaisuudessa.

Osapuolten neuvottelua vaikeuttaa kaikkein eniten kysymys siitä, tulisiko Postin 700 pakettilajittelijaa palauttaa PAU:n työehtosopimuksen piiriin.

Heidät siirrettiin uuteen sopimukseen 1. syyskuuta, ja heidän työnantajakseen vaihtui Posti Palvelut Oy. Työnantajaosapuoli Palta katsoo, että asia on lajittelijoiden osalta loppuun käsitelty.

– Tässä on otettu pöytään täysin siihen kuulumaton palikka, vastasi Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Koska lajittelijat ovat jo uuden työehtosopimuksen piirissä, ei heistä tarvitsisi Aarton mukaan keskustella neuvotteluissa enää lainkaan. 

– Lajittelijoille on sovittu jo uusista työehdoista, ja järjestely on siunattu jakelualan työehtosopimusten osapuolten eli Medialiiton ja Teollisuusliiton välillä.

"Postin hallitus pitää panttivankina PAU:ta ja koko maata"

Heidi Nieminen on tästä tulkinnasta eri mieltä.

– Postin hallitus päätti elokuussa, että näiden ihmisten työehdot heikennetään ja viedään halvempaan työehtosopimukseen. Minusta tämä on aivan keskeinen osa tätä riitaa, ja olemme kertoneet sen elokuun alusta lähtien.

Hän vetoaa siihen, että myös omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero oli jo syyskuun alussa linjannut lajittelijoiden siirtämisestä PAU:n ja Paltan välisiin työehtosopimusneuvotteluihin.

– Postin hallitus pitää panttivankina PAU:ta ja koko maata, ja aiheuttaa sen, että lakot jatkuvat, Nieminen jyrähtää.

Tuomas Aarto pitäytyy kuitenkin kannassaan.

– Pakettilajittelijoiden työnantaja ei ole Paltan jäsenyritys. On kohtuutonta, että tämä kysymys on koplattu yhteen näiden neuvottelujen kanssa.

Neuvottelut jatkuvat kuitenkin huomenna keskiviikkona klo 13.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja