Mainos

Pommipaljastimia kehitellään vauhdilla

Eri puolilla maailmaa kehitellään kuumeisesti tekniikkaa kotitekoisten pommien paljastamiseksi ja purkamiseksi. Tällainen kehitystyö on käynnissä myös Ruotsissa.

Tukholman jouluruuhkassa surmansa saanut itsemurhaiskijä oli varustautunut räjähdevyöllä, naularepulla ja paineastialla, joista kaikki olivat kotitekoisia.

Miehen räjähteiden alkuperää tutkitaan, mutta asiantuntijoiden mukaan periaatteessa kuka tahansa voi ostaa esimerkiksi kriisialueilla käytettäviin autopommeihin tarvittavat aineet tavallisesta kaupasta pilkkahintaan.

Ruotsin maanpuolustuksen tutkimuslaitos kehitteleekin tällä hetkellä laitteistoa, jolla pommi voidaan vainuta ja suunniteltu isku estää. Tutkijat pyrkivät lasertekniikan avulla tunnistamaan räjähteet, joista on jäänyt mikroskooppisen pieniä jälkiä esimerkiksi pommin valmistajan käsiin, vaatteisiin tai auton ohjauspyörään. Poliisi keskittyykin löytämään pommien valmistuspaikat.

Ruotsalaisen erikoisvalmisteinen ajoneuvo voi vainuta laittoman pommitehtaan liikkumisalueellaan. Auton katolla oleva laatikko suodattaa ulkoilmaa, ja tietokone autossa pystyy lukemaan, vuotaako jostain lähellä olevasta rakennuksesta valmistusprosessin aikana syntyneitä räjähdepäästöjä.

- Jos kyse on pienistä määristä räjähdettä auton ulkopuolella, sen voi havaita 10-20 metrin päästä. Jos määrä on suuri, sen vaarallisuus voidaan todeta jopa 500 metrin etäisyydeltä, kertoo tekniikasta Ruotsin maanpuolustuksen tutkimuslaitoksen johtaja Henrik Östmark.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.