Pommi-iskun viesti: Kukaan ei ole turvassa Pakistanissa

Tuskin Pakistanin uusi presidentti Asif Ali Zardari oli ehtinyt vannoa terrorismin vastaisen taistelun nimiin parlamentissa, kun Islamabadissa räjähti.

Pommi räjähti tarkoin vartioidussa pääkaupungin sydämessä - lähellä parlamenttia, amerikkalaisketjun loistohotellin edessä.

Ainakin 53 ihmistä kuoli ja 270 haavoittui. Pommi-isku oli pääkaupungin historian verisin.

- Tämä on hyvin selvä viesti vallanpitäjille. Kukaan ei ole turvassa, arvioi turvallisuuspolitiikan professori Riffat Hussein Islamabadin Quaid-e-Azam-yliopistosta.

Pakistanin ja Yhdysvaltain tiedusteluvirastot epäilevät tuhotyöstä Taleban-liikettä, joka on kytköksissä terroristiverkosto al-Qaidaan. Pakistanin sisäministeriön mukaan hyökkääjät olivat Afganistanin rajan heimoalueilta kotoisin olevia talebaneja.

- Tämä on Pakistanin syyskuun 11. päivä, tiivisti Daily Times -sanomalehden päätoimittaja Najim Sethi viitaten Yhdysvaltain terrori-iskuihin 2001.

Uhrien joukossa oli toistakymmentä ulkomaalaista. Iskussa kuoli muun muassa Tshekin Pakistanin-suurlähettiläs. Tanskalainen diplomaatti oli edelleen kateissa sunnuntaina. Suomen ulkoministeriön mukaan uhrien joukossa ei tiettävästi ole suomalaisia.

Uhrien etsintä jatkui sunnuntaina pahoin palaneessa hotellissa. Sisäänkäynnin edessä oli kuuden metrin syvyinen kuoppa 500-kiloiseksi arvioidun pommin jäljiltä.

Pakistanin television esittämän videonauhan perusteella verilöyly olisi voinut olla pahempikin, jos hyökkääjä olisi onnistunut yrityksissään päästä kuorma-autollaan myös toisen turvaportin läpi. Räjähdyksiä oli videonauhan perusteella kaksi.

Vallanpitäjien ote lipsuu

Terrori-iskut ja kapinointi ovat olleet Pakistanissa arkipäivää jo pitkään.

Nyt asiantuntijat pelkäävät, että turvallisuuskoneiston ote taistelusta on herpaantumassa. Virkavallan moraali luhistuu, vaikka presidentti vannoo juurivansa epidemian lailla leviävän terrorismin syövän maastaan.

- Poliisi ei halua joutua maalitauluksi, joten he eivät täytä (turvallisuus)vajetta. Muut turvallisuusjoukot eivät voi hoitaa hommaa, niinpä laki ja järjestys ovat luhistumassa, varoittaa turvallisuuspolitiikan tuntija Ayesha Siddiqa.

Entinen tiedustelujohtaja Masood Sharif katsoo koko alueen luisuneen sekasortoon: ääri-islamilainen Taleban on vahvistanut otettaan myös Afganistanissa ja Pakistanin luoteisella heimoalueella 150 000 sotilasta yrittää turhaan saada kuriin Talebania.

Yhdysvaltojen mielestä Pakistan ei silti tee tarpeeksi hillitäkseen terrorismia. Toisaalta asiantuntijat epäilevät, että Pakistanin sotilasoperaatio Afganistanin vastaisella rajalla saattaa kostautua molemmille maille.

- Hyökkäys on viesti al-Qaidalta ja Talebanilta. Jos Pakistan ja Yhdysvallat eivät lopeta hyökkäyksiä heidän turvapaikkoihinsa heimoalueilla, he iskevät takaisin, analyytikko Hasan Askari sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat