Polyamoria huolestuttaa heitä, jotka eivät sitä ymmärrä – voi johtaa jopa yhteydenottoon viranomaisille: "Ajatellaan, että minkälaista elämää siellä oikein vietetään..."

Polyamorisissa suhteissa eletään entistä avoimemmin 6:29
Haastattelussa Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalanen. Mitä on polyamoria ja millaisia väärinkäsityksiä siihen liittyy?

Mitä on polyamoria, ja mitä väärinkäsityksiä siihen liittyy? Aiheesta keskusteltiin Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Polyamorisuus eli monisuhteisuus näkyy yhä enemmän esimerkiksi deittipalveluissa. Trendin muuttuminen näkyvämmäksi on huomattu esimerkiksi seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijasäätiö Sexpossa, jonka toiminnanohtaja Tommi Paalanen vieraili puhumassa aiheesta Viiden jälkeen -ohjelmassa. 

Paalanen kuvaa polyamoriaa enemmän kuin kahden ihmisen, esimerkiksi kolmen tai neljän henkilön, tasa-arvoiseksi suhdemalliksi. Avoimesta suhteesta polyamoria poikkeaakin juuri erilaisten roolien kannalta: kaikki suhteen osapuolet ovat tasa-arvoisia keskenään esimerkiksi ajanvieton kannalta, kun avoimessa suhteessa yhden pääsuhteen lisäksi voi olla muita lyhyitä tai pidempiä suhteita. Avoimessa suhteessa nuo muut suhteet eivät yleensä ole samalla tavalla osa esimerkiksi perhearkea kuin polyamorisessa suhteessa.

Miksi polyamoria huolestuttaa?

Kaikki eivät tunne tai ymmärrä polyamoristen suhteiden käsitettä, ja itselle outo parisuhdemalli voi jopa poikia huolestuneita yhteydenottoja viranomaisille. Mutta mistä ihmiset huolestuvat?

– Monesti huoli tulee siitä, että nähdään, että tällainen ihmissuhdemalli liittyy jotenkin vaikka seksiin tai seksuaalisuuteen, ja ajatellaan, että minkälaista elämää siellä nyt oikein vietetään siinä perheessä. Ajatellaan, että se kolmen ihmisen välinen suhde tarkoittaisi sitä, että siellä on vaikkapa seksiä kolmen ihmisen välillä arjessa ja sitä kautta huolestutaan lapsesta. Siitähän tietysti ei ole kysymys. Monisuhteissa ihan yhtä lailla vaikkapa seksiasiat pysyvät makuuhuoneessa, eikä lapsen arjessa, ja näin pois päin, Paalanen selventää. 

Paalasen mukaan huolet syntyvätkin usein väärinkäsityksistä. 

Mitä ihmiset haluavat tietää polyamorisista suhteista? Miten kannattaisi toimia, jos haluaisi avata suhdettaan? Millaisia haasteita polyamorikot kohtaavat? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Leinard ja Pinja ovat polyamorikkoja: Miten mustasukkaisuuden kanssa toimitaan?

Viiden jälkeen -ohjelmassa haastateltiin myös polyamorikkoja, Leinardia ja Pinjaa. Leinard Kohonen kertoo, että tyhmin kysymys, joka häneltä aiheeseen liittyen on kysytty, onko hänellä jonkinlainen haaremi, ja saneleeko hän muille, miten toimitaan. 

– Todellisuudessahan polyamoria perustuu siihen, että kaikki tämän suhteen osapuolet yhdessä keskustelemme tällaiset ohjeviivat, miten toimitaan suhteessa ja kaikki on yhtä arvokkaita, Leinard selittää.

Leinardilla on tällä hetkellä kaksi kumppania. Miten suhde toimii, ja miten ajankäyttö jakautuu? Miten mustasukkaisuuden tunteita käsitellään? Entä miten lähipiiri suhtautuu Pinjan parisuhdemalliin. Katso Leinardin ja Pinjan haastattelut alta.

Polyamoriassa elävät Leinard ja Pinja ovat oppineet puhumaan asioista suoraan 2:55

Lue myös:

    Uusimmat