Mainos

Poliisit uupuvat työssään

Työssä jaksaminen on nousemassa Poliisijärjestöjen liiton päällimmäiseksi huoleksi. Edustajiston tänään julkilausuman mukaan poliisi on "äärimmäisen uupumisen partaalla".

Järjestö toivoo uuden poliisiylijohdon selvityttävän sairaslomien, mielenterveysongelmien ja ennenaikaisten eläkkeiden syyt ja ryhtyvän toimiin tilanteen parantamiseksi.
-Ammattijärjestö on rakentavasti mukana kehittämässä ratkaisumalleja, lupaa puheenjohtaja Matti Krats.

Työnohjaus vasta alkamassa

Poliisin sairaspoissaolot ovat lisääntyneet niin, että kustannuksia kertyy jo 45 miljoonaa markkaa vuodessa.
-Poissaolot kuormittavat muutoinkin alimitoitettua henkilöstöä, toteaa Krats. Hänen tietojensa mukaan perjantaina oli 516 virkaa täyttämättä.

Useampi kuin joka viides poliisi joutuu jäämään ennenaikaiselle eläkkeelle. Viime vuoden uusista työkyvyttömyyseläkkeistä 44 prosenttia perustui mielenterveydellisiin syihin.
-Poliisit ovat tottuneet kätkemään paineensa, mutta nyt on aika puhua oikealla nimellä myös mielenterveysongelmista, arvioi Matti Krats.

Julkilausuma muistuttaa, että henkilöstön johtamistavalla on iso merkitys työpaikkojen sisäiseen ilmapiiriin. Poliisijärjestön johto toivoo alalle työnohjausta. Ala on henkisestä rasittavuudesta huolimatta muista jäljessä; vasta ensimmäinen työnohjaajien kurssi on menossa Helsingissä.

Valtionkonttorin ylilääkäri Juhani Wikström vahvisti Lahdessa poliisien luvut keskimääristä huolestuttavammiksi. Siksi esimerkiksi työkykytoiminta aloitettiin poliiseista. Nyt ala pääsee varhaiseläkkeitä koskevan yhteistyön pilottikohteeksi.

Ammattijärjestön mielestä uupumisella on yhteys siihenkin, että poliisien keski-ikä on noussut 44 vuoteen. Ylilääkäri Wikströmin mielestä ikä on poliisien kohdalla kaksipiippuinen juttu.
-Ammatissa on kokemuksesta erityisen suuri hyöty.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.