Poliisin pahin uhkakuva dronejen kanssa liittyy terroristeihin: "Vähän liiankin näppärästi lennokkiin voi kiinnittää räjähteen ja tiputtaa sen väkijoukkoon"

Kauko-ohjattavien kuvauskoptereiden lennättämistä aletaan säännellä entistä enemmän ensi vuonna 0:56
Katso videolta uutisjuttu siitä, miten kauko-ohjattavien kuvauskoptereiden lennättämistä aletaan säännellä entistä enemmän.

Poliisi käyttää droneja eli miehittämättömiä ilma-aluksia nykyään jatkuvasti päivittäisessä työssään. Pienoislennokkeihin liittyy lukuisten mahdollisuuksien ja hyötyjen lisäksi myös uhkia, joista vakavin koskee niiden käyttämistä terroristisiin tarkoituksiin.

Suomen poliisi ei ole yksin huolensa kanssa, sillä viranomaiset maailmanlaajuisesti taistelevat saman uhkakuvan kanssa, että terroristit alkaisivat käyttää droneja.

– Jos on motivoitunut tekijä, niin droneja voi käyttää terroristisessa tarkoituksessa vähän liiankin näppärästi esimerkiksi kiinnittämällä jonkin räjähteen lennokkiin ja tiputtamalla sen väkijoukkoon, ylikomisario Sami Hätönen Poliisiammattikorkeakoulusta sanoo.

Niin Suomessa kuin maailmalla viranomaiset ovat tarkkana tällaisen toiminnan varalta, mutta uhkakuviin on vaikea ennalta täysin varautua.

– Venezuelan presidenttiä kohtaan hyökättiin taannoin dronen avulla ja Gatwickin lentokentällä oli häirintätapauksia droneilla, jotka aiheuttivat ainakin isot taloudelliset tappiot. Esimerkiksi tällaisia vahinkoja lennokeilla on jo tehty, Hätönen listaa.

Valvonta on haastavaa

Poliisi muistuttaa, että dronet ovat omassa käyttötarkoituksessaan hyviä laitteita, mutta niitä – kuten muitakin laitteita – voidaan myös käyttää väärin.

– Veitset ovat omassa käyttötarkoituksessaan hyödyllisiä, mutta niitäkin käytetään välillä väärin. En näe, että drone eroaa siinä mielessä mitenkään vaikkapa tieliikenteestä. Autot on tehty liikkumista varten, mutta niillä voidaan tarvittaessa aiheuttaa paljon pahaakin esimerkiksi ajamalla väkijoukkoon, Hätönen sanoo.

Viranomaisilla on omat keinonsa valvoa mahdollisia pienoislennokeilla ilmasta tehtäviä iskuja tai hyökkäyksiä, mutta se on erittäin haastavaa.

– Tämä on kaikkialla maailmassa turvallisuus- ja puolustustoimijoille yhteinen haaste. Teknologia on kuitenkin varsin tuore, joten myös valvontavälineistö ja -toiminta on tuoretta. Pienten alailmatilassa liikkuvien ilma-alusten valvonnassa ja torjunnassa otetaan vasta ensiaskeleita maailmanlaajuisesti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Dronet apuna päivittäin

Suomessa tehtiin vuonna 2015 strateginen valinta siitä, että poliisi alkaa käyttää työssään droneja. Varsinaisiksi poliisin työkaluiksi lennokit otettiin virallisesti vuoden 2017 alussa.

Uusi työkalu omaksuttiin nopeasti, sillä viime vuonna poliisi teki jo noin 1600 operatiivista dronelentoa.

– Käytännössä lentoja on useita per päivä. Yksi lentotehtävä voi kestää minuutin tai koko päivän. Siellä missä on poliisi, saattaa olla myös drone taivaalla apuna, Hätönen kertoo.

Nykyään poliisissa on lähes 370 koulutettua kauko-ohjaajaa ja vajaat 160 drone-kopteria.

Ilmatilavalvontaa

Hätönen kiittelee, että miehittämättömistä lennokeista on tullut loistava apuväline poliisille.

Heinäkuussa alkaneella Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella droneja käytetään ilmatilan valvonnassa yleisötapahtumissa ja valtiovierailuilla sekä suurempien kokousten aikaan.

Viime viikolla lennokit otettiin avuksi, kun Helsingissä järjestettiin Euroopan ympäristöministereiden epävirallinen kokous. Tuolloin poliisi joutui myös puuttumaan sivullisten ihmisten dronejen käyttöön.

– Kokouksen aikaan Helsingissä tehtiin kahdeksan luvatonta drone-lentoa. Lennokeilla rikottiin joko pysyviä tai tilapäisiä lentorajoitusalueita. Kaikki tavoitettiin ja lennokkien ohjaajille annettiin sakot, Hätönen kertoo.

Suurissa yleisötapahtumissa tai huippukokouksissa dronet ovat tärkeä työväline, koska niillä saadaan välitettyä tilannekuvaa poliisin johtokeskukseen.

– Tieto on valtaa ja kun tiedetään mitä kaupungilla tapahtuu, niin silloin on myös helpompi johtaa ja tehdä päätöksiä, Hätönen luonnehtii.

Lukuisia eri käyttötarkoituksia

Tilannekuvan raportoiminen on kuitenkin vain jäävuoren huippu siitä, mihin kaikkeen työhön poliisi miehittämättömiä lennokkeja käyttää.

– Joissain tehtävissä voidaan ajatella, että drone on kuin pitkä selfiekeppi. Esimerkiksi dronella otettu kuva kolaripaikasta ylhäältä päin kertoo enemmän kuin ihmisen piirtämä luonnos paikasta. Tällä tavalla droneista on apua tutkinnassa.

Poliisiraporteista löytyy jo nyt mitä erilaisempia tehtäviä, joissa droneja on hyödynnetty. Hätösen mukaan miehittämätön ilma-alus vertautuu usein poliisikoiriin, joita voi myös käyttää monissa eri tarkoituksissa.

– Koiran hajuaistia hyödynnetään ja koiria voidaan käyttää voimankäyttövälineenä. Droneja ei poliisissa käytetä vielä voimankäyttövälineenä, mutta lähes kaikessa muussa, Hätönen sanoo.

Apuna kadonneiden etsinnässä

Miehittämättömät ilma-alukset tarjoavat myös erittäin tärkeää konkreettista apua poliisille kadonneiden etsinnässä.

– Dronen avulla kadoksissa ollut mummo löytyy metsästä nopeammin ja hän pääsee turvallisesti kotiinsa.

– Kansalaisille on droneista välillistä hyötyä siinä, että poliisi saa nykyiset tehtävänsä hoidettua nopeammin ja tehokkaammin ja resurssit vapautuvat muuhun käyttöön, Hätönen kuvailee.

Kadonneiden henkilöiden etsintä onkin yksi keskeisistä työtehtävistä, joissa poliisi hyödyntää robottilennokkeja. Niiden avulla pystytään pelastamaan jopa ihmishenkiä.

– Jos voimme säästää yhdenkin ihmishengen sillä, että käytämme uusia teknologioita, niin siitä teknologiasta kannattaa maksaa. Parin vuoden aikana meillä on ollut jo useita tapauksia, joissa droneista on ollut apua kadonneen löytymisessä.

Poliisilla on droneissa lämpökamerat, jolloin isojakin alueita pystyään haravoimaan nopeasti.

– Kadonneiden etsinnässä nopeus on valttia, Hätönen toteaa.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat