Ruumis löytyi joesta: Jami Petteri Klemolan surma koveni murhatutkinnaksi – "Epäily, että tekoa on suunniteltu ennalta"

Pikkukylä järkyttyi 21-vuotiaan Jami-Petterin surmasta – huhuja ruumiin sijainnista liikkuu ympäriinsä 5:53
Pikkukylä järkyttyi 21-vuotiaan Jami-Petterin surmasta – huhuja ruumiin sijainnista liikkuu ympäriinsä.

Kaustisen henkirikosepäilyn rikosnimike on koventunut taposta murhaksi uhrin löytymisen jälkeen. 

Poliisi epäilee, että Kaustisella 16. kesäkuuta kadonneen ja sittemmin Vetelin Porasenjoesta surmattuna löytyneen Jami Petteri Klemolan hengenriistoa oli suunniteltu ennalta.

Klemolan ruumis löytyi pitkällisten etsintöjen jälkeen keskiviikkona Vetelistä vesistöstä maaseutualueelta.

– Tutkintaryhmän ja syyttäjän kanssa pidetyssä kokouksessa päädyimme koventamaan rikosnimikkeen taposta murhaksi. Meillä on epäily, että tekoa on suunniteltu ennalta, ja siksi tähän päädyttiin. Lisäksi murhan tunnusmerkistöön kuuluu erityisen julma tai raaka, kokonaisuutena arvostellen törkeä tekotapa, mutta näihin seikkoihin en nyt ota kantaa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anders Åfors Pohjanmaan poliisista.

Teosta epäiltynä ovat 1990 ja 1993 syntyneet veteliläislähtöiset veljekset. He ovat tutkintavankeudessa Oulun vankilassa. Poliisi ei ole vielä ehtinyt järjestää uusia kuulusteluja ruumiin löytymisen jälkeen. Kuulusteluja varten tarvitaan omat tilansa ja epäiltyjen avustajat on saatava paikalle. Näitä käytännön asioita ei ole vielä ehditty järjestää.

– Esitutkintaviranomaisen näkökulmasta ruumiin löytyminen vie tietenkin tutkintaa eteenpäin. Koska epäiltyjä ei ole vielä kuultu, en voi heidän reaktioitaan kommentoida. Tietenkin toivon, että he ovat yhteistyöhaluisia, vaikka epäillyllä onkin lainmukainen oikeus olla myötävaikuttamatta rikoksen selvittämiseen, tutkinnanjohtaja pohtii.

"Huojentava tieto"

Oikeuslääketieteelliset tutkimukset on Åforsin mukaan aloitettu tänään Oulussa. Niiden valmistuttua vainajan henkilöllisyydestä saadaan täysi varmuus, mutta toistaiseksi poliisi uskoo vainajan olevan Klemola. Olisi myös varsin epätodennäköistä, että pienen paikkakunnan vesistöstä löytyisi jonkun muun ulkopuolisen henkilön ruumis.

Åfors pitää toistaiseksi omana tietonaan, millä tavalla poliisi epäilee Klemolan tulleen surmatuksi. Poliisi on aiemmin luonnehtinut, että kyseessä on epätavallinen henkirikostapaus Pohjanmaan poliisin alueella.

– Tietenkin ruumiin löytyminen on huojentava tieto omaisille, mutta myös poliisin näkökulmasta oli huojentavaa saada yli kahden kuukauden uurastus päätökseen ainakin tältä erää. 

Åfors kertoo hakeneensa pidennystä syyttennostamisen määräpäivälle. Alkujaan syytteet piti olla nostettu 23. syyskuuta, mutta uusi päivämäärä voi venyä marraskuulle saakka.

Kuva jäi arvoitukseksi

Poliisi on saanut esitutkinnassa selville, että Klemola surmattiin yksityisasunnossa Kaustisella illalla 16. kesäkuuta. Paikalla oli käynnissä noin kymmenhenkisen porukan illanvietto. Muut poistuivat asunnosta, kun veljeksille ja Klemolalle tuli käsikähmää.

Klemola jäi epäiltyjen tappajiensa kahdestaan.

Poliisi uskoo, että veriteon jälkeen epäillyt kuljettivat ruumiin kätköpaikkaan Veteliin auton kyydissä. Myöhemmin poliisi julkaisi vihjepyynnön kuvasta, jossa epäillyt poseeraavat noettuneen näköisinä palaneen katuharjan kanssa. Virkavalta epäilee, että kuva liittyy jollakin tavalla surmaillan tapahtumiin.

– Emme ole saaneet vastausta, missä ja koska se on otettu. Nyt fokuksemme ei muutenkaan ole tässä kuvassa, vaan tutkinnan keskiössä on vainajan löytyminen, Åfors toteaa.

Sekä epäillyt että uhri ovat lähtöisin Vetelistä, mutta muuttaneet myöhemmin naapurikuntaan Kaustiselle. Epäillyllä on aiempaa rikostaustaa, mutta ei henkirikosten saralla.

Lue myös:

    Uusimmat