Jami-Petteri Klemola ajautui epäiltyjen tappajiensa kanssa rajuun riitaan katoamisiltanaan – muut lähtivät asunnolta lipettiin: "Oli ollut ihan kunnon käsikähmä"

5:53
MTV palasi rikospaikalle: Pikkukylä järkyttyi 21-vuotiaan Jami-Petterin surmasta – huhuja ruumiin sijainnista liikkuu ympäriinsä

Poliisi on saanut lisätietoa illasta, jonka jälkeen 21-vuotiasta kaustislaista Jami-Petteri Klemolaa ei ole enää nähty elossa. Ruumisetsintöjä laajennetaan Kaustiselta ja Vetelistä nyt myös Teerijärven alueelle.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ove Storvallin mukaan taposta epäillyt miehet ja Klemola viettivät kesäkuun 16. päivä aikaa Kaustisen kirkonkylällä sijaitsevassa asunnossa. Kyseessä ei kuitenkaan ollut Klemolan asunto, joka sijaitsee Kaustisen Ketuntiellä.

– Asunto ei ollut täysin ulkopuolisen, vaan tälle kolmikolle läheisen henkilön asunto. Se sijaitsee lähellä Klemolan asuntoa. Paikalla oli alkuillan aikana myös muita heidän tuttaviaan, alle kymmenen henkilön joukko, Storvall kertoo.

Asunnossa olleet henkilöt ovat kertoneet poliisille, että taposta vangittujen ja Klemolan välille oli syntynyt riitaa noin kello kahdeksan jälkeen illalla. Miehet olivat käyneet käsiksi toisiinsa.

– Se oli enemmän kuin suukopua. Kyllä siinä oli ollut ihan kunnon käsikähmä. Muut henkilöt olivat tässä vaiheessa poistuneet asunnosta vilkkaasti ja kolmikko jäänyt sinne, Storvall kertoo.

Asunnolla oli nautittu porukalla jonkin verran alkoholia, mutta ei mitenkään erityisen paljon, kuten tutkinnanjohtaja täsmentää.

Klemola oli usein kuskina veljeksillä

Tutkinnallisista syistä rikoskomisario pitää yksityiskohtaiset tiedot epäillyn tapon motiivista itsellään. Hän ei myöskään kommentoi, mitä asunnolla on poliisin käsityksen mukaan käynyt sen jälkeen, kun muu väki poistui ja vain riitelijät jäivät paikalle.

– Meillä on tietynlaisia viitteitä siitä, mistä riita heidän välilleen on syntynyt. Näitä tietoja emme kuitenkaan halua tuoda julkisuuteen.

Taposta epäillyt 1990 ja 1993 syntyneet miehet ovat MTV Uutisten tietojen mukaan veljekset. Kummallakin on aiempaa rikostaustaa. Poliisi ei ole vahvistanut sukulaissuhdetta.

Veljekset vangittiin heinäkuun alussa. MTV Uutisten tietojen mukaan he ovat itsepintaisesti vaienneet kuulusteluissa. Storvall ei ota kantaa epäiltyjen yhteistyöhalukkuuteen virkavallan kanssa.

Hänen mukaansa epäillyt eivät ole pyytäneet päästä vapaaksi tutkintavankeudesta, vaikka heillä olisi ollut oikeus sitä pyytää.

– Esitutkintaviranomaisen näkökulmasta tätä nykyistä pakkokeinoa eli vangitsemista ei ole tarvetta mitenkään muuttaa, jotta saamme kaikki tutkintatoimet tehtyä. Niin kauan kuin uhri on löytämättä, se vaikuttaa varmasti vapaaksi pääsemisen mahdollisuuksiin. 

Veljekset tunsivat Klemolan entuudestaan pieneltä paikkakunnalta.

– Tiedossa on, että he olivat tuttuja ja viettäneet aikaa keskenään. Klemola on useammankin kerran toiminut kuskina tälle samalle porukalle, Storvall sanoo.

Nokikuvan ottopaikka ei ole selvinnyt

Poliisi julkaisi reilu viikko epäiltyjen vangitsemisen jälkeen kuvan, jossa veljekset poseeraavat noesta tahriintuneina, harjaksistaan palanut katuharja kädessään. Epäillyt olivat lähettäneet kuvan ystävälleen oletettuna surmayönä 16.–17. kesäkuuta.

Poliisi epäilee kuvan liittyvän Klemolan katoamiseen ja ruumiin hävitykseen.

Virkavalta pyysi vihjeitä kuvan ottopaikasta. Toistaiseksi poliisi ei ole voinut selvittää varmuudella, missä kuva on otettu.

Entä onko poliisin hallussa muita vastaavia kuvia?

– Olisimme kertoneet, jos meillä olisi hallussamme muita tällaisia kuvia, joiden ottohetken ja -paikan olisimme halunneet selvittää, Storvall toteaa. 

Harjaposeerauskuvan takana näkyy punainen Toyota Carina, jonka liikkeistä poliisi on niin ikään pyytänyt havaintoja surmayöltä.

Tutkinnanjohtajan mukaan auto ei ole Klemolan, vaan se oli vangittujen veljesten käytössä katoamisviikonloppuna.

Etsintöjä Teerijärvellä

Klemolan ruumiin löytämiseksi on järjestetty laajoja maastoetsintöjä, joissa on käytetty apuna muun muassa ruumiskoiria ja lennätettäviä kuvauskoptereita.

– Lennokkien käyttö on kesäaikaan hankalaa, kun kaikkialla on vihreää ja rehevää. Vesistöalueita niiden avulla voidaan jonkin verran tutkia. Nyt olemme liikkeellä poliisin voimin. Tarpeen vaatiessa pyydämme apuun myös pelastuslaitoksen voimavaroja. Jos tietoomme tulee jokin alue, jota haluamme haravoida tarkemmin, käännymme vapaaehtoisten etsintäjärjestöjen puoleen, Storvall kertoo.

Tutkinnanjohtaja on aiemmin todennut, että laaja etsintäalue ja vaihteleva maasto luovat omat haasteensa etsinnöille. Kaustisen alueella on paljon vesistöjä, soita ja metsää, jonne ruumis on voitu kätkeä.

– Poliisi tulee tekemään etsintöjä Kaustisen, Vetelin ja nyt Teerijärvenkin alueella. Jos ihmiset havaitsevat poliisin tutkivan tiettyjä alueita, niin toivomme tietenkin, että yleisö auttaa meitä ja antaa tarpeen vaatiessa työrauhan.

Teerijärvi sijatisee noin 10 kilometrin päässä Kaustisen keskustasta.

Storvallin mukaan Jami-Petterin Klemolan tapauksesta tulee poliisille koko ajan uusia vihjeitä. Lukuisia etsintäpaikkoja ja vihjeitä on edelleen tarkistamatta.

Mahdolliset havainnot tai muut tiedot tapauksesta pyydetään ilmoittamaan lähimmälle poliisiasemalle tai sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi.

MTV Uutiset vieraili Kaustisella heinäkuun puolivälissä. Pienellä paikkakunnalla seurattiin etsintöjä herkeämättä. Epäilty henkirikos on herättänyt huolta ja surua paikallisten keskuudessa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja