Mainos

Poliisille oikeus järeisiin aseisiin

Eduskunta on hyväksymässä lakimuutoksen joka mahdollistaa sen että armeijan ohjuksia ja tykkejä voidaan käyttää poliisin apuna terroristien hyökkäysten torjumiseen. Sitä ennen eduskunta kuitenkin tekee eräitä täsmennyksiä hallituksen lakiesitykseen.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on saanut valmiiksi lausuntonsa hallituksen esityksestä. Koska kysymys on poikkeuksellisten voimakeinojen käyttämisestä, laki on valiokunnan mielestä eräiltä osin kirjoitettava tarkkarajaisemmin kuin hallitus oli tehnyt.

Lakiin halutaan kirjata ehdotettua selvemmin esimerkiksi, mitä sotilaallisilla voimakeinoilla tarkoitetaan ja milloin puolustusvoimien poliisille antama virka-apu voi sisältää niiden käyttämistä. Perustuslakivaliokunnan mielestä tilanteessa pitää olla kysymys muiden hengen tai terveyden suojelemisesta eikä tekoa voida estää tai keskeyttää lievemmillä keinoilla.

Valiokunta haluaa myös korostaa sitä, että päätöksen puolustusvoimien virka-avusta tekee ensisijaisesti valtioneuvosto ja vain jos sitä ei saada riittävän nopeasti koolle puolustusministeriö. Lainmuutoksella varaudutaan esimerkiksi sellaiseen tilanteeseen, että terroristien valtaama lentokone olisi tulossa Suomen ilmatilaan tai siellä suuntaamassa lentoaan vaikkapa ydinvoimalaan tai paikkaan, jossa on koolla valtion ylintä johtoa.

Vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat perustuslakivaliokunnassa vierastivat lainmuutosta. Heidän mielestään puolustusvoimille ja poliisille annetaan merkittäviä uusia toimivaltuuksia rauhan aikana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.