Poliisi tutkii kymmeniä hatkalapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia – "Heitä saalistetaan yössä"

Poliisilla ollut tutkinnassa kymmenittäin hatkalapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia 8:45

Helsingin poliisilla on ollut tutkinnassa viime vuosina tutkinnassa kymmeniä niin sanottuihin hatkalapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia. Ne ovat tapahtuneet, kun lapsi on ollut poissa sijoituspaikastaan, kertoo Helsingin väkivaltarikosyksikön päällikkö Jari Koski Rikospaikassa.

Keskiviikkoillan Rikospaikassa Koski kertoi pääkaupungin ajankohtaisista väkivaltailmiöistä – katso haastattelu videolta.

Hatkalapset ovat nuoria, jotka ovat karanneet joko lastensuojelulaitoksesta tai sijaishuoltopaikastaan.

Koski kertoo, että hatkassa olevat tytöt joutuvat uhreiksi jopa useita kertoja hatkareissun aikana myös eri tekijöiden tai usean tekijän toimesta.

Viime vuosina uhreina on ollut 10-15 hatkalaista, Koski sanoo. Luku on arvio, koska juttuja ei tilastoida.

Hatkanuoria saalistetaan yössä

Jutuissa on samantapainen kaava.

– Sijoitettu nuori lähtee hatkaan eli poistuu sijoituspaikastaan luvatta ja sen jälkeen tulee tarve majoittua jonnekin. Tuolla on henkilöitä, jotka osaavat käyttää näitä nuoria hyväkseen. He tarjoavat yösijaa ja alkoholia ja siinä yhteydessä tapahtuu seksuaalirikoksia.

Tapaukset tulevat usein poliisin tietoon viiveellä.

– Nämä lapset on otettu yhteiskunnan huostaan sillä perusteella, että heistä pidettäisiin huolta. Kuitenkin pääsee käymään niin, että he pyörivät tuolla yössä ja siellä heitä saalistetaan, Koski sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat