Poliisien määrä uhkaa laskea, vaikka rahoitus nousee – Li Andersson: "Ilmeisesti raha menee johonkin muuhun"

Katso Li Anderssonin ja Olli Luukkaisen debatti opettajakyselystä – OAJ:n mukaan alaa uhkaa opettajapako 4:24
Katso Li Anderssonin ja Olli Luukkaisen debatti opettajakyselystä – OAJ:n mukaan alaa uhkaa opettajapako

Poliisi vaatii parhaillaan 30 miljoonan euron lisäystä ensi vuoden rahoitukseensa. Poliisin mukaan muuten poliisien määrä uhkaa vähentyä.  

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan poliisille ainakin vielä haetaan 30 miljoonan euron lisärahaa.

– Tänään (tiistaina) valtiovarainministeri ja pääministeri linjasivat, että vielä etsitään keinoja turvata poliisien määrä. Poliisin tilanne on erikoinen siinä mielessä, että poliisin budjettirahoitus ei ole koskaan ollut niin korkealla kuin mitä se on ensi vuonna, Andersson sanoi MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa. 

– Jos mietin omaa toimialaani, niin toivon, että olisipa lapsilla ja opettajilla yhtä kovia puolustajia (kuin poliiseilla). Tänään samat puolueet, jotka oppositiossa ovat huolissaan poliisin määrärahoista, vaikka ne nousevat, ovat samoja puolueita, jotka leikkasivat viime hallituskaudella koulutuksesta yhteensä miljardin, Andersson piikitti kokoomusta ja perussuomalaisia.

Kuinka on silti mahdollista, että poliisien määrä uhkaa vähentyä?

– Poliisin määrärahat ovat korkeimmalla tasolla kuin koskaan. Ilmeisesti raha menee johonkin muuhun kuin poliiseihin, niin ollaan tilanteessa, jossa poliisien määrä uhkaa laskea, Andersson selvensi. 

OAJ vaatii miljardeja

Samaan aikaan, kun poliisit vaativat miljoonia, opettajat vaativat 2,3 miljardia euroa vuosittaista lisärahaa. Opettajien ammattijärjestö OAJ:n mukaan tämä tarkoittaisi koulutuksen rahoituksen palauttamista ennalleen.

Tiistaina OAJ kertoi, että lähes kaksi kolmesta opettajasta on harkinnut alan vaihtoa.

– Kun katsotaan (Jyrki) Kataisen hallituksen alusta tähän päivään, meidän laskelmiemme mukaan noin 2,3 miljardia on lähtenyt vuosirahoituksesta, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen totesi Asian ytimessä -ohjelmassa.

Luukkaisen mukaan rahaa tarvittaisiin ryhmäkokojen pienentämiseen, opettajien lisäämiseen ja erityisopetuksen vahvistamiseen.

– Se on iso summa, mutta tämä on tärkeä keskustelu koko suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuudesta, totesi opetusministeri Andersson. 

– Näkemykseni on se, että kaikkein tärkeintä suomalaisen koulutusjärjestelmän näkökulmasta ja myös vetovoiman näkökulmasta on se, että kaikki voivat luottaa siihen, että virheet eivät toistu, mitkä on tehty aikaisempien hallituskausien aikana. Koulutuksen rahoituksen kehitys tulee olla nouseva, Andersson jatkoi.

Luukkainen selventää, että opetuksen rahoituksen palauttaminen on järjestön pitkän aikavälin tavoite. 

– Viittasin äsken tekeillä olevaan koulutuspoliittiseen selontekoon, jossa aikaperspektiivi ulottuu vuoteen 2040. Siihen väliin mahtuu enemmänkin rahaa enemmän kuin 2,3 miljardia, sanoi Luukkainen.

Asian ytimessä Jaakko Loikkanen -ohjelma tiistaisin kello 22.35 MTV3-kanavalla ja MTV-palvelussa

Lue myös:

    Uusimmat