Yli 2600 opettajaa vastasi: 57 prosenttia harkinnut alanvaihtoa vuoden aikana

2:38
Uutisoimme tammikuussa, että opettajat ovat olleet tyytymättömiä ammattiliiton toimintaan korona-aikana – näin OAJ:n koulutusjohtaja vastasi

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n jäsenilleen tekemän kyselyn mukaan 57 prosenttia opettajista on harkinnut alanvaihtoa viimeisen vuoden aikana. 

Ajatukset alanvaihdosta ovat yleistyneet nopeasti, sillä viime lukuvuoden lopussa tehdyn kyselyn mukaan harvempi kuin yksi kolmesta kertoi harkinneensa asiaa.

OAJ lähetti verkkokyselynsä 20 400 satunnaisesti valikoidulle jäsenelleen. Kyselyn vastausaika oli lukukauden alussa 31.8.-8.9.2021. Siihen vastasi 2619 opettajaa, mikä on iso määrä opettajia, mutta vastausprosentti jäi silti 12,8:aan eli noin joka kahdeksas kyselyn saanut vastasi siihen.

Selvitys keskittyi selvittämään opettajien ajatuksia alanvaihdosta. Vastauksia on ryhmitelty sen mukaan, millä koulutusasteella vastaaja työskentelee ja kuinka pitkään on opettajana toiminut.

Varhaiskasvattajat valmiita vaihtoon

Varhaiskasvatuksessa työskentelevistä opettajista 63 prosenttia ilmoitti harkinneensa alanvaihtoa, mikä oli kyselyn korkein prosentti. Vähiten alanvaihtoa harkinneita oli ammatillisten oppilaitosten opettajien joukossa (52%).

Kysely ei selvittänyt sitä, kuinka vakavasti alanvaihtoa oli harkittu. Vastaajilta ei kysytty, olivatko he tehneet jotakin konkreettista vaihtaakseen alaa. 

Syistä kysyttäessä useimmat ilmoittivat syyksi työn kuormittavuuden. Muita yleisimpiä syitä ovat työmäärän lisääntyminen ja palkkataso.

Aiheesta laajempi keskustelu illan Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa MTV3 -kanavalla ja mtv-palvelussa klo 22.35. Studiovieraina ovat opetusministeri Li Andersson (Vas.) ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja