Helsingin kielilukion joukkotappelu oli tiedettyä suurempi: Useita pahoinpitelyitä – vartijat vartioivat koulun ovia

Helsingin kielilukion joukkotappelu oli tiedettyä suurempi: Useita pahoinpitelyitä – näin välikohtaus on koulussa käsitelty 3:58
Näin välikohtaus on käsitelty – Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen selvitti.

Poliisi on jatkanut Helsingin Itäkeskuksessa sijaitsevassa Helsingin kielilukiossa syyskuun alussa tapahtuneen joukkotappelun selvittelyä.

Nyt tapauksesta tehtyyn rikosilmoitukseen on kirjattu yhteensä kuusi pahoinpitelyä ja yksi pahoinpitelyn yritys. Lisäksi toinen ilmoitus on tehty henkilökuntaan kuuluvan henkilön pahoinpitelystä.

Uhreja on tiedossa yhteensä seitsemän ja epäiltyjä kaksi. Osalliset ovat henkilökuntaan kuuluvaa lukuun ottamatta koulun oppilaita.

Paikalla tappelussa oli useita kymmeniä ihmisiä. 

– Poliisin tietojen mukaan tapahtumat ovat lähteneet liikkeelle siten, että ykkösvuoden opiskelijoita on tullut abien järjestämään ruokailuun saliin, jossa on syntynyt käsikähmää. Salissa on lyöty muutamaa henkilöä, kertoo rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Marko Forss MTV Uutisille.

– Tämän jälkeen tilanne on edennyt ulos salista ja koulun portaissa on ollut ainakin yksi tilanne, jossa on yksi asianomistaja kaadettu rappuihin ja potkittu, hän jatkaa.

Ilmoituksen mukaan henkilökuntaan kuuluvaa oli heitetty koripallolla ja tönäisty tilanteessa. Tekijää henkilökuntaan kuuluvan epäillystä pahoinpitelystä ei ole tiedossa.

Poliisi on suorittanut asiaan liittyen puhutuksia koululla syyskuun mittaan.

– Tutkinta lähti liikkeelle hieman normaalista poiketen, koska oli tarvetta rauhoittaa tilannetta kokonaisuudessaan koululla.

– Yleensä yksittäisissä jutuissahan osalliset pyydetään vain kuulusteluihin poliisilaitokselle, mutta tässä tapauksessa suoritettiin puhutuksia ennalta estävän linjan toimesta koululla ja rauhoiteltiin muutoinkin tilannetta, Forss kertoo.

Tapauksen jälkeisinä viikkoina vartijat olivat vartioimassa koulun ovilla. Nyt vartijat on poistettu paikalta. 

– Kun se on vanha rakennus niin laitoimme ulko-ovet lukkoon, jotta pysyimme tietoisina siitä, keitä rakennukseen tulee ja vartija oli ovella päivystämässä ja päästämässä opiskelijoita sisään, kertoo Helsingin kaupungin lukiokoulutuksen päällikkö Harri Korhonen.

Tällä hetkellä asiat ovat sovittelussa, johon osallistuu myös Aseman Lapsien sovittelijoita. Sovittelulla pyritään korvaamaan rikoksen tai riidan seurauksena tapahtuva oikeudenkäynti.

– Jos sovittelussa päästään sovintoon, tullaan näitä pahoinpitelyjä esittämään mitä todennäköisimmin rajoitettavaksi syyttäjälle kohtuusperusteella, Forss kertoo.

– Niiden pahoinpitelyjen osalta, joissa ei päästä sovintoon, tullaan mitä todennäköisimmin suorittamaan vielä varsinaiset kuulustelut ja juttu etenee syyttäjälle.

Osa tapauksista voi jäädä Forssin mukaan myös selvittämättä.

Miten kielilukiossa menee nyt?

Tämänhetkinen tilanne Helsingin kielilukiossa on rauhallinen, lukiokoulutuksen päällikkö Harri Korhonen kertoo.

Hän näkee laajempana asiana tappelun taustalla koronapandemian ja -rajoitukset.

Kaupungin lukioissa on oltu paljon etäopetuksessa viime lukuvuonna, ja lisäksi koronarajoitukset olivat kesän voimassa Uudellamaalla.

– Nyt on palattu syksyllä lähiopetukseen ja tullaan tilanteeseen, jossa onkin satoja opiskelijoita yhdessä. Siinä kuplat törmäävät ja ehkä kipinöintiäkin tulee. Sosiaaliset taidot ovat myös saattaneet ruostua, Korhonen sanoo.

Helsingin kielilukiossa on syyskuussa tehty yhteistyötä eri viranomaisten kesken syyskuun aikana. Kouluun on sijoitettu yksi ylimääräinen kuraattori ja myös kaupungin nuorisotyöntekijä sijoitetaan kouluun loppuvuodeksi.

– Mukana on ollut myös sosiaalityö siitä näkökulmasta, kuinka voimme tukea perheitä. Ajatuksena on se, että haluamme tukea toimintakulttuurin ja yhteisöllisyyden uudelleenrakentamista, Korhonen kertoo.

Hänen mukaansa koulussa on aiemmin ollut paljon kansainvälistä toimintaa, mutta nyt se on koronan vuoksi ollut jäissä puolitoista vuotta. Tämä vaatii uudelleenrakentamista.

– Vierailut jonnekin tai vierailut kielilukioon rakentavat lukiossa toimintakulttuuria ja yhteisöllisyyttä ja ovat lukion omaleimaisuuden kärki, Korhonen sanoo.  

Myös opettajille on tarjottu yhteisiä käsittelytilanteita ja yksilöllistä tukea työterveydestä.

Joukkotappelut harvinaisia kouluissa

Korhosen mukaan levottomuutta ei ole havaittu Helsingin muissa lukioissa, Korhonen sanoo.

– Sellaista viestiä rehtoreilta on tullut, että opiskelijat ovat eläneet pitkään pienissä piireissä ja se näkyy siinä, että opiskelijoiden hyvinvointi on (huonompi) ja yksinäisyyden kokemus suurempi asia kuin aikaisemmin.

– Se vaatii opiskeluhuollon toimijoiltamme paljon, jotta voimme vastata tarpeisiin.

Kielilukion tapaus on kuitenkin harvinainen.

– Joukkotappelumaiset tilanteet ovat suhteellisen harvinaisia, tai että on useampia oppilaita epäiltyinä, tutkinnanjohtaja Forss sanoo.

– Mutta kun ajatellaan vakavuutta, vaikka pahoinpitelystä puhutaan, nämähän eivät vakavia väkivaltarikoksia ole, eikä isompia vammoja ole syntynyt. Niitäkään ei toki pidä vähätellä.

Aiheesta laajempi raportti illan Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa klo 22.35. Aihetta ja opettajien työrauhaa ovat kommentoimassa myös opetusministeri Li Andersson ja OAJ:n pj. Olli Luukkainen.

Lue myös:

    Uusimmat