Kokoomus tekee välikysymyksen, jos hallitus ei korjaa poliisin rahoitusta: "Miljardit viuhuvat" - Saarikko ja Marin lupaavat etsiä rahoja poliisille lisätalousarviossa

0:57
Kokoomus tekee välikysymyksen, jos hallitus ei korjaa poliisin rahoitusta

Oppositiopuolue kokoomus ilmoitti heti ryhmäpuheenvuorossaan, että se on valmis tekemään välikysymyksen, jos hallitus ei korota poliisin määrärahoja esitetystä. Poliisi käynnisti eilen yt-neuvottelut ja henkilöstövähennykset ovat mahdollisia.

Hallitus- ja oppositiopuolueet ottavat koko tällä viikolla useana päivänä yhteen valtion budjetista, kun valtion ensi vuoden budjettiesitystä käsitellään eduskunnassa.

Suurimmat oppositiopuolueet perussuomalaiset ja kokoomus moittivat budjettiesitystä kovin sanoin. Molemmat kiinnittivät huomiota siihen, ettei poliisi saanut täysin pyytämäänsä rahoitusta.

Poliisin määrärahat ovat olleet tällä hallituskaudella nousussa, mutta ensi vuodelle poliisi on joutumassa tekemään leikkauksia, kun säästöjä on haettava noin 30 miljoonan euron edestä. Poliisin koko budjetti on noin 800 miljoonaa euroa.

– On aivan käsittämätöntä, että samaan aikaan kun miljardit viuhuvat, hallitus ei löydä rahaa yhteiskunnan tärkeisiin perustoimintoihin, tutkimukseen ja turvallisuuteen. Poliisin ilmoitus yt-neuvotteluista on pysäyttävä. Jos hallitus ei tällä viikolla korjaa poliisin rahoitusta, kokoomus tekee asiasta välikysymyksen, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puhui.

– Kertokaa, millainen hallitus ottaa 6900 miljoonaa uutta velkaa, mutta ei halua resursoida poliisin ja palokunnan toimintaa muutamilla kymmenillä miljoonilla? Kyse on turvallisuudesta ja ihmishengistä, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi puheessaan.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) korosti vastauspuheenvuorossaan, että hallitus saattaa yhä nostaa poliisin määrärahoja.

– Olemme hallituksessa sitouduttu turvallisuuden tason nostamiseen. Nyt täällä käyty voimakas keskustelu on syytä ottaa vakavasti, sillä voi olla vaikutusta myös suomalaisten turvallisuuden tunteeseen. Hallitus käy tämän tilanteen vielä kerran läpi lisätalousarviossas syksyllä ja poliisin tärkeät voimavarat turvataan, Saarikko sanoi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) lupasi, ettei poliisien määrä vähene.

– Poliisin määrärahat ovat suuremmat jo tässä nykyisessä esityksessä ensi vuonna kuin tänä vuonna. Tunnistamme kuitenkin poliisin tarpeet. Annan tukeni valtiovarainministeri Saarikolle ja työlle, mitä hän tekee. Etsimme riittävät rahat, että poliisien määrä ei vähene, Marin puhui eduskunnassa.

Hallitus haluaa pitää kiinni talouden noususta

Hallituspuolueet korostivat puheissaan sitä, että talous on nyt nousussa ja työllisyys kohenee. Tästä halutaan myös pitää kiinni mahdollisimman pitkään.

– Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD varoitti euromaita elvytyksen liian aikaisesta äkkijarrutuksesta. Viime torstaina Euroopan keskuspankki väänsi finanssikriisin opetuksia oikein paksusta rautalangasta: "Finanssipoliittisten tukitoimien ennenaikainen päättyminen voisi heikentää elpymistä ja pahentaa taloudelle aiheutuvaa pitkäaikaista vahinkoa, Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi.

– Tälle Suomessa on esitetty myös poikkeavia näkemyksiä. Erityisesti oppositio on peräänkuuluttanut menoleikkauksia. Ketä siis uskoa? OECD:tä ja Euroopan keskuspankkia? Vai Riikka Purraa ja Petteri Orpoa? Siinäpä valinta. Mutta ei ehkä sittenkään niin kovin vaikea, Lindtman jatkoi.

Mörköjä saa maalata, mutta vaihtoehto esitettävä

Hallitus on tekemässä lähes seitsemän miljardia euroa alijäämäisen budjetin, mikä on opposition mielestä liian paljon pakkasella noususuhdanteessa.

Hallituksen näkemyksen mukaan elvytystä on jatkettava vielä ensi vuonna ja opposition linja veisi liian koviin leikkauksiin.

– Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat maalanneet budjetista mörköjä seinälle. Maalata saa, mutta sitten pitää esittää oma vaihtoehto. Opposition linja on kuulostanut siltä, että menoja olisi pitänyt karsia ensi vuonna alijäämän verran. Siitä seuraisi kaksi asiaa. Kasvun tyssääminen ja ihmisten palveluista leikkaaminen. Siis samojen virheiden toistamista, jota kokoomuksen johdolla tehtiin vajaa kymmenen vuotta sitten, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs puhui.

Talousarvioesityksessä määrärahoiksi ehdotetaan 64,8 miljardia euroa. Tuloiksi arvioidaan 57,9 miljardia euroa. Talousarvioesitys on 6,9 miljardia euroa alijäämäinen.


Juttuun lisätty kello 13.30 valtiovarainministeri Saarikon kommentti.

Juttuun lisätty kello 13.44 pääministeri Marinin kommentti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja