Mainos

Poliisi: Ulkomaalaiset eivät välitä suomalaisista liikennesäännöistä

Liikkuva poliisi järjesti viime viikonloppuna suuren ratsian pääkaupunkiseudulla. Liikkuvan poliisin ylikomisario Heikki Sepän mukaan tehoiskun tarkoituksena oli kartoitta ulkomaalaisten autojen ja autoilijoiden käytöstä sekä kuntoa. Sysäyksen valvontaiskulle antoivat ylikomisarion mukaan kansalaiset ja heiltä tulleet vihjeet ja kyselyt.

Raskasta liikennettä valvotaan säännöllisesti esimerkiksi satamissa, mutta tämänkertaisen ratsian kohteena olivat ennen kaikkea henkilöautot. Sepän mukaan kaikkein eniten liikenteessä näkyi Viron rekisterissä olevia autoja. Kuljettaja ei tosin aina välttämättä ollut auton kanssa samaa kansallisuutta.

Seppä nimeää muutaman päällimmäisen ongelman ulkomaisten autojen ja autoilijoden kohdalla.

- Ulkomaiset kuljettajat ovat ajotavoiltaan varsin välinpitämättömiä. He eivät välitä tarpeeksi suomalaisista liikennesäännöistä. Ajatellaan, että jos sakkoja tulee niitä ei tarvitse maksaa, kun perintä ulkomailta ei toimi, MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Seppä muistuttaa.

Tullivalvontaan lähti ratsiassa kymmenen autoa ja parikymmentä jäi vielä jälkiselvittelyyn.

Ylikomisario nostaa esille yhtenä suurena epäkohtana rattijuopot. Ulkomaalaisten rattijuoppojen osuus oli ainakin tämän viikonlopun perusteella Sepän mukaan suomalaisiin verrattuna jopa 15 kertainen.

Ylikomisarion mukaan viikonlopun ratsia oli tilannekartoitus, ja ulkomaisten autojen valvontaa täytyy selvästi lisätä.

Ylikomisario muistuttaa, että jos on kolme vuotta työskennellyt säännöllisesti Suomessa, auto on rekisteröitävä Suomeen. Suomalaisetkin käyttävät hyväkseen mahdollisuutta hankkia auto esimerkiksi Virosta. Sepän mukaan liikutaan harmaalla alueella eli hankitaan kallis auto Virosta ja käytetään sitä Suomessa virolaisilla rekisterikilvillä.

Raskaan liikenteen ongelmat maahan tulevissa autoissa

Sepän mukaan Suomesta lähtevät raskaan liikenteen ajoneuvot noudattavat määräyksiä suhteellisen hyvin. Valvontakin on tiukempaa. Maahan tulevassa liikenteessä on paljon, jopa hengenvaarallisia, ongelmia. Suurin ongelma on kuormien kiinnitys.

- Konttien sisältä saattaa löytyä jopa kokonaan kiinnittämättä jätettyä lastia, Seppä kauhistelee.

Sepän mukaan konteissa saattaa olla myös esimerkiksi vaarallisia aineita aivan tavallisen lastin joukossa.

Poliisille harmaita hiuksia aiheuttavat myös sellaiset ulkomaalaiset, jotka ryhtyvät harjoittamaan täällä maan sisäistä kuljetustoimintaa. Autot on hankittu ja rekisteröity monen nimen taakse. Kiinni jäätäessä joku ilmoittautuu aina maksamaan sakon, ja toiminta jatkuu, ylikomisario harmittelee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.