Lounais-Suomen poliisi on paljastanut merkittävän rikoskokonaisuuden, joka liittyy erittäin vaarallisen alfa-PVP-huumausaineen valmistamiseen ja jakeluun. Epäiltynä on useita Etelä-Suomen alueella asuvia henkilöitä. Poliisi varoittaa, että huumausainelaboratoriot aiheuttavat merkittävän turvallisuusriskin ympäristölleen.
Keväällä Lounais-Suomen poliisin huumerikosyksikkö pääsi mittavan huumerikoskokonaisuuden jäljille. Poliisin tutkintatoimien ansiosta paljastui rikosvyyhti, jossa useiden henkilöiden epäillään valmistaneen ja myyneen huomattavan suuria määriä alfa-PVP:tä, gammaa ja pienemmän määrän amfetamiinia.
Esitutkinnan yhteydessä on ollut vangittuna yhteensä seitsemän henkilöä.
– Epäillyt ovat pääasiallisesti kolmekymppisiä Suomen kansalaisia ja asuvat Turun lisäksi eri puolilla eteläistä Suomea, kertoo rikosvyyhdin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jussi Gustafsson Lounais-Suomen poliisilaitokselta.
Tapausta tutkitaan muun muassa useina törkeinä huumausainerikoksina. Kotietsinnöissä on huumausaineen ja sen käyttövälineiden lisäksi löydetty muun muassa punnitusvälineitä, pakkausmateriaalia ja muuta myyntiin liittyvää materiaalia sekä valmistamiseen käytettäviä kemikaaleja ja välineitä.
Esitutkinnan yhteydessä takavarikoiduista kemikaaleista olisi pystytty edelleen valmistamaan suuri määrä alfa-pvp:tä ja gammaa sekä amfetamiinia.
Rikoskokonaisuuden esitutkinta on edelleen kesken.
Gustafsson kertoo, että alfa-pvp:tä on valmistettu eri kaupungeissa Lounais- ja Etelä-Suomen alueella.
Lue myös: Jenna menetti 25-vuotiaana kaikki oikean käden sormensa: "Lääkäri osoitti sormellaan ja nauroi"
Huumeidenkäyttäjät pelkäävät amputaatioita – "Kokemukset todellisia"
Valmistuslaboratoriot vaarantavat naapurustoa
Huumausaineeksi luokiteltu ja katitoneihin kuuluva synteettinen yhdiste alfa-PVP (α-pyrrolidinopentiofenoni) tunnetaan katukaupassa paremmin nimellä peukku.
Lounais-Suomen poliisin tutkittavana olevassa kokonaisuudessa valmistettujen huumausaineiden hinta katukaupassa nousee jopa 500 000 euroon.
Huumausainerikosten paljastaminen on yksi poliisin työn tavoitteista, mutta ympäristön kannalta on tärkeää myös pyrkiä estämään peukun valmistamisen aiheuttamat mahdolliset vaarat, kuten räjähdykset.
– Huumausaineiden valmistamiseen liittyviä laboratorioita on tavattu tavallisista asuinkäytössä olevista asuinhuoneistoista. Erityisesti alfa-PVP:n valmistamiseen liittyy lähtöaineiden ominaisuuksien osalta erityisiä turvallisuusriskejä niiden syövyttävyyden, syttyvyyden, höyrystyvyyden ja happoisuuden osalta, Gustafsson varoittaa.
Asunnosta kantautuva voimakkaan pistävä haju voi olla merkki huumausainerikollisuudesta.
– Tällaisista havainnoista kannattaa aina ilmoittaa poliisille, Gustafsson neuvoo.
Lounais-Suomen poliisille voi antaa vihjeitä sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai lähettämällä WhatsApp- tai tekstiviestin numeroon 050 411 7655.
Huumerikosten torjunnalla laajat hyödyt
Poliisipäällikkö Risto Lammi painottaa, että alfa-PVP-rikosten kuten aina muutenkin vakavien huumausainerikosten torjunnassa on kyse paljon laajemmasta asiasta kuin epäiltyjen kiinniottamisesta.
– Tapauksia selvittämällä pystymme entistä tehokkaammin estämään laajamittaista valmistusta ja suunnitelmallista huumausaineiden levitystä sekä näin torjumaan myös vakavaa ja järjestäytynyttä rikollisuutta, johon alfa-PVP liittyy.
Rikosten paljastamisella vähennetään toimijoiden naapurustoon mahdollisesti liittyviä turvallisuusriskejä, häiriöitä ja muuta välillistä rikollisuutta.
– Hetkittäin myös aineiden käyttö alueella vähenee, mikä voi edistää käyttäjien irtautumista vaarallisesta aineesta, Lammi toteaa.
Lisäksi poliisin aktiivisella huumausainevalvonnalla ja ennalta estävällä työllä luodaan pidäkkeitä aineen kokeilulle ja käytölle.
– Poliisi pyrkii vaikuttamaan suoraan huumausaineiden kysyntään muun muassa tarjoamalla nuorille tietoa aineen vaarallisuudesta. Lisäksi poliisi ohjaa käyttäjiä hoidon piiriin, Lammi kertoo.
Ensimmäiset Alfa-PVP:n takavarikoinnit tehtiin Lounais-Suomessa vuonna 2014. Lyhyessä ajassa käyttö lisääntyi voimakkaasti etenkin Salon alueella, ja vuonna 2016 takavarikointeja tehtiin runsaasti.
Muutamiin vuosiin ainetta havaittiin vain vähäisiä määriä, kunnes 2024 jätevesitutkimustulokset ja poliisin takavarikkotilastot todistivat peukun paluuta.
Tänä vuonna takavarikointeja on tehty lähes kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Kun vuoden 2024 lopulla poliisin tekemien suurten huume-erien takavarikoinnin myötä amfetamiinin ja kokaiinin saatavuus Lounais-Suomessa heikkeni, alfa-PVP:n käyttö ja myynti lisääntyivät.
Useimmiten peukun käyttäjä jää kiinni ratista
Alfa-PVP on keskushermostoa voimakkaasti kiihdyttävä yhdiste, joka on vaarallisuutensa, ominaisuuksiensa ja käyttötapojen osalta rinnastettavissa erityisesti amfetamiiniin ja metamfetamiiniin.
Poliisin kentällä tapahtuvassa valvonnassa tavataan yhä useammin peukun polttamiseen käytettäviä piippuja. Peukun käytön lisääntyminen näkyy myös yleisesti poliisin hälytystehtävillä.
– Se tekee käyttäjistään väkivaltaisia ja aiheuttaa heille harhoja. Käyttö aiheuttaa riskejä ja vaaraa niin käyttäjille itselleen kuin myös sivullisille. Useimmiten poliisi tapaa alfa-PVP:n käyttäjän auton ratista, ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä kertoo.
17:48MTV:n Asian ytimessä -dokumentti Tappava trippi käsittelee peukkuhuumetta, jota jopa sen käyttäjät pelkäävät. Dokumentin katsominen vaatii Katsomo-tunnukset.
Peukkuhuume
Synteettinen muuntohuume, joka kiihottaa voimakkaasti keskushermostoa.
Alun perin Alfa-PVP. Nykyisin peukuksi kutsutaan myös muita samankaltaisia synteettisiä aineita, kuten MDPV:tä, Alfa-PHP:tä ja Alfa-PiHP:tä.
Käyttöannokset ovat äärimmäisen pieniä verrattuna perinteisiin huumeisiin. Yliannostusriski suuri.
Käytetään yleensä suonensisäisesti, nuuskaamalla tai polttamalla eli höyrystämällä.
Hyvin addiktoiva, mikä saa käyttäjät ottamaan uuden annoksen tiuhimmillaan 10–15 minuutin välein.
Aiheuttaa kiihtymystä, ahdistusta. unettomuutta, harhaluuloisuutta, psykoosia, erikoista liikehdintää, väkivaltaista käytöstä, sekavuutta ja kognitiivisia ongelmia.
Suomessa peukun käyttö on lisääntynyt viime vuosina. Vuodesta 2018 lähtien peukku on liitetty yli 70 kuolemantapaukseen Suomessa.
Lähde: A-klinikkasäätiön Päihdelinkki