Miljoonaluokan vyyhti: Rikolliset kärräsivät vaarallista, mutta huonosti tunnettua huumetta Suomeen

Poliisi on saanut Itä-Uudellamaalla valmiiksi kaksi laajaa esitutkintaa liittyen alfa-PVP-huumausaineen maahantuontiin, tiedottaa poliisi. Kummassakin tapauksessa huumausainetta on salakuljetettu Latviasta Suomeen.

Alfa-PVP on piristävä katinoni ja vaikutuksiltaan amfetamiinia muistuttava aine. MTV Uutiset on aiemmin uutisoinut lisääntyneestä alfa-PVP:n käytöstä Suomessa ja siihen liittyvien kuolemantapausten kasvusta. Aine on huomattavasti amfetamiinia voimakkaampaa ja sen käyttöön liittyy enemmän haittoja.

– Alfa-PVP luokitellaan erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi. Alfa-PVP aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja sen haittavaikutuksena on muun muassa ahdistuneisuus ja pahimmillaan psykoosi. Alfa-PVP lisää myös aggressiivisuutta ja kyseisen huumausaineen käyttäjät ovat olleet epäiltynä useissa poliisiin tutkimissa väkivalta- ja omaisuusrikoksissa, rikoskomisario Tero Tyynelä sanoo poliisin tiedotteessa.

Taannoin Siuntion taposta viime kuussa tuomittu mies syytti ainetta väkivaltaisesta käytöksestään.

– Kaikki väkivaltarikokseni olen tehnyt alfa-PVP:n vaikutuksen alaisena. Siitä tulee jumalattoman äkkipikaiseksi ja impulsiiviseksi. Lisäksi siitä tulee vainoharhaiseksi. Sellaisiin henkilöihin, joilla on taipumusta aggressiiviseen käytökseen, se vaikuttaa niin että tulee vielä enemmän aggressiiviseksi. Näin tapahtuu myös minulle, mies kertoi kuulusteluissa.

Tiedotteessa poliisi arvioi, että alfa-PVP:n käyttöannos on noin kahdeksan kertaa amfetamiiniannosta pienempi.

Huonosti tunnettu aine korvaa amfetamiinia huumemarkkinoilla – ja tappaa jo yhtä paljon 3:08

Videolla oikeuskemisti Pirkko Kriikku kertoo, miksi katinonit ovat amfetamiinia vaarallisempia aineita. Lisäksi hän kertoo, miksi katinonikuolemien kasvu on hänestä erityisen huolestuttavaa.

Paljastui ojaan päättyneen takaa-ajon vuoksi

Tyynelä kertoo STT:lle, että rikosvyyhti alkoi paljastua poliisille erään takaa-ajon myötä.

– Oli sellainen takaa-ajo, mistä jossain vaiheessa oli mediassakin, jossa pakeneva henkilö ajoi tieltä ulos ja hänen hallustaan löytyi neljän kilon amfetamiinierä. Siitä tutkinta oikeastaan lähti, ja kaikennäköisten sattumien kautta päädyttiin tällaiseen kokonaisuuteen, Tyynelä kertoo.

Kilokaupalla kamaa

Tyynelä kertoo tiedotteessa, että tapauksissa on levitetty myös amfetamiinia, kokaiinia, heroiinia ja muita huumausaineita, kuten MDMA:ta, mefedronia ja kannabista. 

Poliisi kertoo muun muassa takavarikoineensa 4,2 kiloa amfetamiinia, 2,4 kiloa alfa-PVP:tä, runsaat 100 grammaa kokaiinia. Aineiden katukauppahinnaksi kerrotaan noin puoli miljoonaa euroa.

Lisäksi poliisi kertoo paljastaneensa lukuisten kilojen arvosta muuta huumeiden maahantuontia. Maahan uskotaan tuodun ja levitetyn esimerkiksi yli kuusi kiloa alfa-PVP:tä, yli kilo amfetamiinia, kilo kokaiinia ja 1200 Subutex-tablettia sekä 200 grammaa heroiinia. Näiden arvo katukaupassa olisi noin 1,1 miljoonaa euroa.

Poliisin kuvaa takavarikoiduista alfa-PVP:stä.

Tekoihin ovat sekaantuneet suomalaisten lisäksi virolaiset ja latvialaiset. Epäiltyjä on yhteensä 12, joista osa on edelleen vangittuna. Epäillyt ovat 19–42-vuotiaita.

Esitutkinnoissa löydettiin ja takavarikoitiin yksi anastetuksi ilmoitettu haulikko ja käsiase.

– Rikostutkintojen yhteydessä poliisi on takavarikoinut 12 000 euroa käteistä rahaa, joiden epäillään olevan huumausainekaupasta saatua rikoshyötyä. Esitutkintojen yhteydessä on myös asetettu vakuustakavarikkoon omaisuutta 2 155 000 euron arvosta. Anastettua omaisuutta poliisi on saanut palautettua asianomistajille yhteensä noin 90 000 euron edestä, Tyynelä sanoo tiedotteessa.

Tapauksessa löydettiin myös anastettu haulikko.

Lue myös:

    Uusimmat