Mainos

Poliisi paljasti laajan harmaan talouden rikosvyyhdin

Poliisi on paljastanut pääkaupunkiseudulla huomattavan laajan harmaan talouden rikoskokonaisuuden. Verottajan vahingot ovat arviolta miljoonia euroja. Jutun tutkinta on edelleen kesken ja jatkuu vielä kuukausia.

Poliisi on paljastanut pääkaupunkiseudun rakennusalalla pyöritetyn jättimäisen harmaan talouden rikosringin. Rötöstely on sisältänyt muun muassa verorikoksia, pimeän työvoiman käyttöä ja kuittikauppaa.

Poliisin iskuoperaatiossa on otettu kiinni ja pidätetty useita ihmisiä. Keskusrikospoliisin mukaan nyt vangittuna on kymmenen suomalaismiestä, joita epäillään ringin päätekijöiksi.

- Epäiltyjen piiri varmasti vielä laajenee, KRP:n rikostarkastaja Markku Ranta-aho sanoo.

Vangittujen päätekijöiden uskotaan olevan kuittitehtailijoita.

Useissa eri rakennuskohteissa on urakoinut suuri määrä yrityksiä, jotka ovat käyttäneet sekä kotimaista että ulkomaista pimeää työvoimaa. Toimintaa on peitelty tekaistuilla kuiteilla, joita vangittujen miesten epäillään valmistaneen ja myyneen ammattimaisesti.

Kuittitehtaiden läpi on virrannut suuria määriä rahaa. Pelkästään verottajan vahingot ovat poliisin alustavan arvion mukaan miljoonia euroja.

Kuittitehtailla on ollut vakiintuneita asiakassuhteita, joista monet ovat kestäneet vuosikausia. Myös uusia yrityksiä on koetettu aktiivisesti värvätä asiakkaiksi.

KRP:n mukaan kyse on järjestäytyneestä ja ammattimaisesta toiminnasta. Sitä on johtanut pieni joukko ihmisiä. Kuittitehtaiden kautta on kierrätetty varsinkin pimeästä rakennustoiminnasta saatua rahaa.

Yrityksiä houkuteltu mukaan työmailla

Kuittitehtaat ovat myyneet asiakkailleen tekaistuja tositteita kirjanpitoa varten ja urakoitsijat ovat maksaneet osan palkoista pimeänä.

Poliisin mukaan rötöksillä on ollut merkittävä vaikutus pääkaupunkiseudun rakennustoimintaan. Kohteet ovat olleet saneeraus-, purku- ja uudisrakennuskohteita. Ranta-aho ei halua tarkemmin määritellä, mistä työmaista on käytännössä kyse.

Ranta-aho sanoo, että mukana on sekä kaupungin rakennuskohteita että yksityisiä työmaita. Tähän mennessä ei Ranta-ahon mukaan ole noussut esille, että hämärähommia olisi harjoitettu suuren luokan työmailla, kuten muutamia vuosia sitten pääministerin virka-asunnon Kesärannan remontin yhteydessä tapahtui.

Ranta-aho ei vielä halua paljastaa, miten poliisi pääsi ammattimaisten kuittitehtailijoiden jäljille. Epäillyt tekijät ovat etsineet aktiivisesti uusia yrityksiä rakennustyömailta. Yrityksiltä on tiedusteltu, tarvitsevatko he vääriä tositteita kirjanpitoonsa. Myös kuittikauppaan liittyvän yritystoiminnan pyörittämiseksi on perustettu uusia yrityksiä.

Kuittitehtaita on ollut yhteensä noin kymmenen. Asiakkaina epäillään olleen jopa yli sata yritystä. Jutun tutkinnasta vastaavat KRP sekä Espoon, Helsingin ja Vantaan poliisit. Ranta-aho uskoo, että jutun tutkinta kestää vielä kuukausia.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 28.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.