Poliisi ohjeisti yli 80-vuotiaan palaamaan kävelyltä kotiin Espoossa – "Poliisi ei erityisesti valvo iäkkäämpää väkeä"

Yli 80-vuotias mies kertoo poliisin pysäyttäneen hänet päiväkävelyllä keskiviikkona Espoossa. Kun asiaa ei ollut lääkäriin, apteekkiin ja kauppaan, poliisi kehotti miestä menemään välittömästi kotiinsa.

Hallitus on kehottanut yli 70-vuotiaita pysymään koronariskin vuoksi karanteenia vastaavissa olosuhteissa eli välttämään lähikontakteja muiden ihmisten kanssa ja liikkumista kodin ulkopuolella.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta tai Poliisihallituksesta ei haluttu kommentoida Espoon yksittäistä tapausta tai ottaa kantaa siihen, onko vastaavia tapauksia sattunut viime päivinä enemmänkin.

Poliisin julkaiseman koronatiedotteen mukaan poliisi ei erityisesti valvo iäkkäämpää väkeä koskevaa velvoitusta, mutta voi tarvittaessa puuttua tilanteeseen neuvoin ja kehotuksin tilanteeseen. Poliisi vetoaa ihmisten omaan vastuuseen toiminnastaan.

Keinot puuttua iäkkään väen ulkoiluun ovat periaatteessa vähäiset, koska liikkumista ei ole millään lailla kielletty esimerkiksi liikkumisrajoituksella.

– Yksittäisissä tapauksissa ei ole mitään muita keinoja kuin antaa ohjeita ja kehotuksia, sanoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta.

Poliisi voisi eristää kauppakeskuksen

Viime kädessä poliisi voisi turvautua astetta napakampaan välineeseen eli käskyyn. Poliisin antamaa käskyä pitää lain mukaan noudattaa, tai voi joutua rikosvastuuseen niskoittelusta poliisia vastaan.

Poliisin kannalta tilannetta mutkistaa se, että käskyä ei voi antaa millä tahansa perusteella, vaan sen pitää liittyä virkatehtävään. Poliisi ei siis tuosta vain voi käskeä yksittäistä yli 70-vuotiasta ulkonaliikkujaa poistumaan paikalta tai menemään kotiinsa.

Käytännössä käsky edellyttäisi, että poliisi päättää eristää tietyn alueen ja sen nojalla kieltää oleskelun siellä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi.

– Jos poliisi toteaa, että nyt kauppakeskus Tripla täyttyy yli 70-vuotiaista, jotka tulevat sinne kapinoimaan omaehtoista eristystä vastaan, poliisi voi päättää eristää kauppakeskuksen ja käskeä kaikkia poistumaan sieltä, Arvelin havainnollistaa.

Samaa konstia poliisi käyttää jo nykyisin nuorison paimentamiseen. Jos nuoria esimerkiksi ajetaan pois rannoilta ja puistoista, perustana on poliisin päätös eristää alue, jolla on esiintynyt häiriöitä.

Tyypillisesti häiriökäyttäytymiseksi luetaan esimerkiksi mekkalointi, kiroilu tai uhkailu. Iäkkään väen kohdalla kyseeseen voisi tulla koronaviruksen tartuntavaara, joka voitaisiin katsoa vaaratilanteeksi.

Poliisissa yli 70-vuotiaiden liikkumisen valvontaa ei ole linjattu. Tilanne voi muuttua, jos Suomessa asetettaisiin virallisia liikkumisrajoituksia.

Lisäksi poliisi voisi tulla avuksi valvontaan siinäkin tapauksessa, että pyyntö tulisi joltakin muulta viranomaiselta, esimerkiksi terveydenhuollosta.

On hyvä huomioida, että yli 70-vuotiaita koskeva ohje pysyä eristyksissä on eri asia kuin lääkärin asettama koronakaranteeni. Tartuntatautilaissa tarkoitetun karanteenin tai eristämisen rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon tai enintään kolmen kuukauden vankeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat