Voiko karanteeniin määrätyn pidättää, pitääkö nuorisoporukasta soittaa poliisille? Näin viranomaiset valvovat rajoitustoimia: "Viruksen tietoinen levittäminen on vakava rikos"

Älä soita poliisille nuorisolaumasta tai ulkona liikkuvasta vanhuksesta – poliisijohtaja kertoo, miten poliisi valvoo poikkeustilan rajoitustoimia 5:34
Poliisivoimat aikoo käyttää hallitukselta saamansa lisärahat vastavalmistuneiden poliisien palkkaamiseen – katso videolta, miten Suomen poliisissa valvotaan poikkeusoloja ja varaudutaan koronavirukseen

Hallitus otti tällä viikolla valmiuslain käyttöön eduskunnan hyväksynnällä, ja sen myötä muun muassa yli 10 henkilön kokoontumiset on kielletty ja ihmisten liikkumista on rajoitettu. Lakien noudattamista valvoo poliisi, jolle on tulvinut kysymyksiä kansalaisten oikeuksista poikkeustilassa.

VIDEO: Poliisivoimat aikoo käyttää hallitukselta saamansa lisärahat vastavalmistuneiden poliisien palkkaamiseen – katso videolta, miten Suomen poliisissa valvotaan poikkeusoloja ja varaudutaan koronavirukseen.

Poliisi aikoo olla viikonloppuna näkyvästi esillä esimerkiksi isoissa kaupungeissa, mutta erikoistoimiin ei ole ryhdytty. 

– Poliisi valvoo näitä kokoontumiskieltoja muun toiminnan ohessa, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo kertoo.

Esimerkiksi Hämeen poliisi twiittasi oman varoituksensa.

– Viestimme viikonlopun viettäjille: Koronaviruksen leviämisen estämiseksi toivomme, että Hämeen alueen asukkaat harkitsevat tarkkaan anniskeluravintoloihin menemistä viikonlopun aikana. Ihmisten pakkautuminen ravintolohin on riski, vaikka sitä ei ole kielletty.

– Usein sulkemisaikaan ravintoloiden liepeillä on myös järjestyshäiriöitä, joihin poliisit joutuvat puuttumaan. Nyt on tarpeen suojata jokaista poliisiamme tartunnalta, joten toivomme, että tällaisia tilanteita olisi viikonlopun aikana mahdollisimman vähän.

– Nyt jos koskaan jokainen kansalainen on avainasemassa kokonaisturvallisuuden varmistamisessa. Vielä muistutamme, että jos on tietoinen omasta tartunnasta ja silti levittää virusta, on kyse vakavasta rikoksesta.

Heikinheimon mukaan poliisin ensisijainen toimintakeino on neuvonta ja opastus. Jos esimerkiksi leikkipuistossa havaitaan yli kymmenen hengen kokoontuminen, poliisi muistuttaa rajoituksista ja kehottaa hajaantumaan. 

Poliisi ei halua ilmoituksia ulkona liikkuvista vanhuksista

Poikkeusolosuhteet ovat aiheuttaneet kansalaisten keskuudessa runsaasti kysymyksiä, ja myös paljon poliisille kuulumattomia yhteydenottoja, Heikinheimo kertoo.

– On hienoa, että ihmiset haluavat toimia oikein, mutta tällaisista tilanteista toivoisin, ettei olla poliisiin yhteydessä.

Eli jos näet skeittipuistossa nuorisolauman, älä soita poliisille, Heikinheimo opastaa. 

– Kaikista tilanteista, joissa yleinen järjestys ja turvallisuus vaarantuvat, tulisi ilmoittaa poliisille. Ei siitä, että vanhus on kävelemässä ulkona taikka leikkipuistossa on lapsia leikkimässä. Taikka urheilukentällä on ihmisiä potkimassa jalkapalloa, niistä emme halua ilmoituksia, Heikinheimo sanoo. 

Poliisi voi auttaa lääkäriä karanteenitoimissa

Suomen poliisin tehtäviin ei suoranaisesti kuulu karanteenissa olevien ihmisten valvonta, mutta siinä voidaan avustaa muita viranomaisia. 

Jos joku henkilö rikkoo lääkärin määräämää karanteenia, poliisilta voidaan pyytää virka-apua. 

– Poliisi voi silloin auttaa sen henkilön hakemisessa ja palauttamisessa karanteeniin, Heikinheimo kertoo.

Muuten poliisissa on tähän mennessä huomattu esimerkiksi järjestyshäiriöiden laskeneen, sillä ihmiset eivät liiku niin paljoa ulkona. Mutta kääntöpuolena kotihälytystehtävät ovat lisääntyneet. 

Heikinheimon mukaan on kuitenkin syytä muistaa, että poikkeustilassa on eletty vajaa viikko, joten pitkäaikaisempia johtopäätöksiä tästä ei voi vetää. 

Lue myös:

    Uusimmat