Mainos

Poliisi: Lontoossa ammuttu mies brasilialainen

Jo eilen selvisi, että perjantaina ammutulla miehellä ei ollut yhteyttä Lontoon pommi-iskuihin. Neljää miestä, joiden valvontakamerakuvat on julkistettu, etsitään yhä. Viimeisin torstain iskuihin liittyvä pidätys tehtiin myöhään perjantaina.

Britannian poliisi on vahvistanut, että terrorismitutkinnan yhteydessä Lontoossa ammuttu mies oli Brasilian kansalainen. Siviiliasuiset poliisit ampuivat 27-vuotiaan miehen perjantaina Stockwellin metroasemalla.

Jo ennen poliisin ilmoitusta ammutun miehen serkku oli tunnistanut uhrin sukulaisekseen, kertoi brasilialainen televisioyhtiö Globo. Serkun mukaan ammuttu brasilialaismies oli asunut laillisesti Lontoossa kolme vuotta ja oli matkalla töihin, kun poliisit ampuivat hänet.

Myös poliisi myönsi jo aiemmin eilen illalla, että surmansa saanut mies ei liittynyt Lontoon pommi-iskuihin.

- Olemme nyt vakuuttuneita, että hänellä ei ollut yhteyttä heinäkuun 21. päivän tapahtumiin Lontoossa, todettiin poliisin lausunnossaan.

Lausunnon mukaan tapaus oli tragedia, jota poliisi pahoittelee.

Ampuminen ja poliisin uudet voimankäyttöoikeudet ovat herättäneet huolta ja ärtymystä Britanniassa. Erityisesti maan muslimijärjestöt ovat tuominneet ampumisen, jonka pelätään olevan osoitus uudesta, aggressiivisesta lähestymistavasta erityisesti muslimeja kohtaan.

- Emme halua tulla samanaikaisesti tapetuiksi sekä terroristien että poliisin toimesta, kommentoi Britannian islamilaisen yhdistyksen tiedottaja Azzam Tamini BBC:lle.

Kaksi pidätystä tehty

Toinen mies, jota epäillään yhteyksistä Lontoon iskuihin, on pidätetty Stockwellissä, Etelä-Lontoossa, missä jo aiemmin eilen pidätettiin yksi mies iskuista epäiltynä.

- Voin vahvistaa, että toinen mies on pidätetty eilen iltana Stockwellin alueella, sanoo poliisin tiedottaja. Poliisi ei kuitenkaan antanut lisätietoja pidätyksestä.

Lauantain Sun-sanomalehden mukaan toinen pidätetyistä olisi torstain iskujen pakosalla olevista tekijöistä se, joka yritti räjäyttää pommia linjan 26 bussissa Itä-Lontoossa.

Myös Birminghamin kaupungissa tehtiin eilen yksi pidätys, mutta poliisi ilmoitti myöhään illalla vapauttaneensa terrorisminvastaisten lakien nojalla pidätetyn miehen. Poliisi eristi illalla Snow Hillin rautatieaseman Birminghamissa ja tutki asemalla kahta salkkua, mutta mitään epäilyttävää ei löytynyt.

Lontoon poliisipäällikkö Ian Blairin mukaan meneillään on nyt suurin Lontoon poliisin operaatioista, ja tutkimukset ovat edenneet erittäin nopeasti. Poliisi kertoi myös, että torstain pommit olivat kotitekoisia. Selkäreppuihin pakatut räjähteet eivät lauenneet tarkoitetulla tavalla.

Poliisi piiritti moskeijaa

Aseistautunut poliisi piiritti myös Itä-Lontoossa sijaitsevaan moskeijaa. Uutistoimisto Reutersin mukaan moskeijan ympärillä asuvia ihmisiä kehotettiin pysyttelemään sisätiloissa. Alueen asukas kertoi tilanteesta Britannian yleisradioyhtiön BBC:n radiouutisille.

Moskeijaan oli tullut puhelu, jossa uhattiin pommi-iskulla. Poliisit tutkivat moskeijan, mutta mitään epäilyttävää ei löytynyt.

Piirityksestä tuli tieto hetki sen jälkeen, kun poliisi ampui epäilyttävästi käyttäytynyttä henkilöä Stockwellin metroasemalla. Turvatoimet kaupungissa ovat kireät.

Amatööriterroristit iskevät?

Asiantuntijat aprikoivat, joutuiko Lontoo torstaina epäonnistuneen terrori-iskuyrityksen kohteeksi, oliko tekijöiden tavoitteena alunperinkin vain säikäyttää vai olivatko asialla taitamattomat matkijat tai amatöörit.

Amerikkalaisen Rand Corporation -tutkimuslaitoksen terroristiekspertti Brian Michael Jenkins ennustelee, että itsenäiset amatööriterroristit saattavat olla astumassa harjaantuneiden ja järjestäytyneiden terroristisolujen rinnalle tai tilalle.

- Yksi suurista tutkinnallisista kysymyksistä onkin se, onko kyse uudenlaisesta terrorismin muodosta, hän pohtii Newsweek-lehden verkkoversiossa.

St Andrew'sissa työskentelevä ruotsalainen terrorismintutkija Magnus Ranstorp pelkää uusia iskuja.

Dagens Nyheter -lehdessä Ranstorp mainitsee todennäköisenä kohteena Italian, jolla Britannian tavoin on joukkoja Irakissa. Eiliset tekijät saavuttivat hänen mielestään osatavoitteen, vaikka ihmisuhreilta vältyttiinkin.

- Hyökkäyksillä on valtava pelotevaikutus ja ne luovat huolta ja paniikkia Lontoossa, hän sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 22.07.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.