Poistuisitko kotoa tässä tilanteessa? Kysely paljastaa akkuahdistuksen

Pystyisitkö lähtemään kotoa, jos huomaisit puhelimesi akun olevan loppumaisillaan? Jos ajatuskin kauhistuttaa, et suinkaan ole ainoa.

Kansainvälisen teknologiabrändi OnePlussan tilaamaan tutkimukseen* vastanneista jopa 73 prosenttia paljastaa, ettei haluaisi poistua kotoaan, jos puhelimessa on akku alle 20 prosenttia jäljellä. Viisi prosenttia ihmisistä kertoi saavansa suorastaan päänsärkyä ollessaan pois kotoa ja akun ollessa loppumaisillaan. Liki joka kymmenes tutkimukseen vastanneista puolestaan tunnusti kärsivänsä keskittymisvaikeuksista, jos puhelimen akku on vähissä.

Joissain tapauksissa puhelimen akun loppuminen ahdistaa enemmän kuin toisissa. Ahdistuslistan kärjessä oli akun loppuminen karttapalvelu Google Mapsia käyttäessä. Tämän nimesi ykköseksi 45 prosenttia 1500 vastaajasta Isossa-Britanniassa.

30 prosenttia puolestaan kertoi stressaavansa akun loppumista eniten lomalla, ja 25 prosenttia panikoi eniten tavatessaan ystäviään akun ollessa vähissä.

*Tutkimukseen vastasi 1500 16–45-vuotiasta henkilöä Isossa-Britanniassa elokuussa 2022.

Naisista 23 prosenttia kertoi, että kokisi stressiä, jos puhelimesta loppuisi akku sokkotreffeillä. Miehistä ajatusta kammoksui vain seitsemän prosenttia.

Akun loppuminen julkisessa liikenteessä osoitti myös sukupuolten väliset erot. 38 prosenttia naisista kertoi akun loppumisen junassa olevan paha tilanne, kun miehistä näin koki vain 23 prosenttia. Bussissa akun loppuminen ahdisti 22 prosenttia naisvastaajista ja 13 prosenttia miesvastaajista.

Toimiiko puhelimesi laturi vain tietyssä asennossa? Juttu jatkuu videon alla.

Suostuuko puhelimesi latautumaan vain tietyssä asennossa? Tässä syy 0:30
Videolla kerrotaan, mikä voi olla syynä, jos puhelimen laturi toimii vain tietyssä asennossa.

Yleisesti ottaen naiset olivat tämän tutkimuksen mukaan enemmän riippuvaisia puhelimistaan. Yli 50 prosenttia naisvastaajista tunnusti stressaavansa akun ollessa loppumaisillaan, kun miehistä se ajoi ahdistuksen partaalle vain joka kolmannen.

Älä tee tätä latausvirhettä

Vaikka akun loppuminen saattaa ahdistaa, kannattaa pitää mielessä eräs asia kännykkää ladatessa. Puhelimen lataaminen sängyssä on nimittäin lähtökohtaisesti huono idea.

– Jos puhelin tai tabletti syttyy yöllä ladatessa palamaan, voi tilanne olla hengenvaarallinen, jos tuli pääsee leviämään esimerkiksi tekstiilien tai pöytäpinnan kautta, totesi LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Tapio Kärkeläaiemmin tänä vuonna tiedotteessa.

Myös Ifiltä muistutettiin kesällä 2021, että kännykän todennäköisesti yleisin latauspaikka, makuuhuone, ei todellisuudessa ole hyvä paikka puhelimen lataamiseen. 

– Turvallisinta on ladata valvotusti ja irrottaa laite laturista heti, kun lataus on valmis. Jos koet, että puhelinta on pakko ladata yöllä, älä lataa samassa huoneessa, missä nukut, muistutti kotivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä tiedotteessa.

Voitko poistua kotoa ilman puhelinta?

Voiko kotoa sitten ylipäätään poistua ilman puhelinta? Kaikki eivät niin ainakaan kovin mielellään tee. Kaikista OnePlussan tutkimukseen osallistuneista vastaajista 46 prosenttia kertoi, että kotoa poistuminen ilman puhelinta tuntuisi oudolta.

68 prosenttia vastaajista tunnustikin, ettei koskaan lähde kotoa ilman puhelinta, jotta tarvittaessa voi ottaa yhteyttä muihin.

47 prosenttia vastaajista kertoi inhoavansa ajatusta siitä, ettei heitä saisi kiinni hätätilanteen yllättäessä.

Kännykkä voi myös aiheuttaa harmia parisuhteessa. Tärveleekö tämä häiriötekijä sinunkin seksielämäsi? Katso video:

Kännykkää kosketellaan, puolisoa ei – näin korona on vaikuttanut parisuhteisiin 4:16
Moni koskettelee kännykkäänsä, mutta ei kumppaniaan. Mistä on kyse? Puhelinhaastattelussa Väestöliiton johtava asiantuntija Heli Vaaranen.

Lähteet: OnePlus, LähiTapiola, If

Lue myös:

    Uusimmat