Miksi puhelin kuumenee ladattaessa? Asiantuntija kertoo, tarvitseeko huolestua: "Tässä maalaisjärki on merkittävässä asemassa"

Suostuuko puhelimesi latautumaan vain tietyssä asennossa? Tässä syy 0:30
Toimiiko puhelimesi laturi vain tietyssä asennossa? Tässä saattaa piillä ongelman syy...

Miksi puhelin kuumenee ladattaessa? Pieni lämpeneminen ei ole huolestuttavaa, mutta maalaisjärkeä on hyvä käyttää.

Toisinaan puhelin tuntuu ladattaessa käteen kuumalta. Se ei automaattisesti tarkoita, että mikään olisi vialla.

– Nykyään puhutaan niin hurjista virtamääristä, mitä laitteeseen kulkee, ja lisänä ovat vielä pikalatausominaisuudet. On siis täysin normaalia, että puhelin kokonaisuudessaan hieman lämpenee, Fonum Oy:n huoltopäällikkö  Sami Vaittinen sanoo.

– Tässä maalaisjärki on kuitenkin merkittävässä asemassa: jos laitetta esimerkiksi rasittaa paljon samaan aikaan, kun sitä lataa tehokkaalla laturilla, voi laite kuumentua merkittävästi. Silloin on syytä lopettaa laitteen käyttö, tai lataus, ja antaa laitteen jäähtyä. Vahinkoa voi akulle syntyä, jos on jatkuvaa maksimaalista rasitusta latauksen aikana.

Pieni lämpeneminen on normaalia

Myös itse laturi kuumenee toisinaan. Pieni lämpeneminen ei ole huolestuttavaa.

– Asianmukaisesti suojatut seinäkappaleetkin lämpenevät, mutta mikäli seinäkappale on niin kuuma, ettei sitä voi koskea, niin irrota laite johdosta ja seinäkappale seinästä. Tällainen kuumuus voi olla merkki huonosta johdosta, joka ei keskustele oikein laitteen kanssa, tai vaihtoehtoisesti viallisesta seinäkappaleesta, Vaittinen sanoo.

"Tässä ison merkityksen saavat itse johto ja seinäkappale"

Pistorasiallakin voi olla ladatessa väliä: Vaittisen mukaan esimerkiksi auton tupakansytyttimestä ladatessa voi esiintyä virtapiikkejä.

– Tässä ison merkityksen saavat itse johto ja seinäkappale. Mikäli seinäkappale ja johto ovat näitä "euron malleja", niin niistä suurella todennäköisyydellä puuttuu suojauksia, ja ne päästävät sähköverkosta tulevat virtapiikit läpi suoraan laitteeseen. Silloin akku tai laite voi vahingoittua, Vaittinen kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat