Varoittavat kuvat osoittavat, miksei puhelinta saisi koskaan ladata sängyssä – tietäähän lapsesikin tämän?

Näin varmistat sähköjen ja sähkölaitteiden turvallisuuden 7:47
KATSO MYÖS: Viiden jälkeen -ohjelmassa käsiteltiin sitä, miten varmistat sähkölaitteidesi turvallisuuden.

Järjestön julkaisemat kuvat muistuttavat, miksei puhelinta saisi ladata sängyssä, uutisoi News.com.au.

Moni lataa puhelintaan tai tablettiaan sängyssä, vaikka tiedossa on tavan vaarallisuus. Australialainen, sairaanhoitajien ylläpitämä lasten ensiapujärjestö CPR Kids varoittaa Facebook-sivuillaan sängyssä lataamisen vaaroista havainnollistavan kuvasarjan kera.

Australialaisen palolaitoksen ottamissa kuvissa näkyy, kuinka tuhoutunut johto on polttanut lakanaan jäljet. Ensiapujärjestö varoittaakin vanhempia pitämään huolta siitä, että lapset ovat tietoisia vaaroista.

– Saiko lapsesi tabletin tai puhelimen jouluna? Varmista, etteivät he koskaan lataa elektroniikkaa sängyssä – opeta heitä seuraamaan valmistajan ohjeita, julkaisussa kehotetaan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Älä lataa vioittuneella johdolla

Järjestö muistuttaa lataamaan elektroniikkaa tasaisella alustalla niin, ettei lähellä ole tulenarkaa materiaalia.

Olemme aiemmin kertoneet, kuinka Ifin kotivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utusen mukaan turvallisinta on ladata valvotusti ja irrottaa laite laturista heti, kun lataus on valmis.

– Jos koet, että puhelinta on pakko ladata yöllä, älä lataa samassa huoneessa, missä nukut. Tällöin jää aikaa reagoida mahdollisen palon syttyessä eikä altistu myrkylliselle savulle, Utunen muistutti tiedotteessa. 

Vakuutusyhtiöstä muistutettiin myös, että huonolaatuinen akku tai laturi voi aiheuttaa paloriskin mihin tahansa ladattavaan laitteeseen. Ongelmia voi tulla etenkin sellaisista EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilatuista tuotteista, joiden alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa.

Myös CPR Kids -järjestön julkaisussa muistutetaan välttämään halpoja oheistarvikkeita, kuten johtoja, sekä tarkistamaan johtojen kunto.

– Hävittäkää kaikki, joissa on kulumisen jälkiä. Vioittuneet johdot ja lataaminen vaarallisissa olosuhteissa voi aiheuttaa sähköiskun ja tulipalon riskin, järjestö varoittaa ja lisää, että johdot pitäisi pitää perheen pienimpien ulottumattomissa.

Aiemmin järjestö on varoittanut esimerkiksi siitä, millaista tuhoa nielty patteri voi saada aikaan.

Palovaroittimien toimintakunnossa on suuria puutteita. Aiheesta lisää videolla:

Palovaroittimien toimintakunnossa suuria puutteita – korvaako vakuutus? 9:06
Palovaroittimien toimintakunnossa suuria puutteita – korvaako vakuutus? Keskustelemassa  Antti Määttänen Lähi-Tapiolasta sekä johtava asiantuntija Kari Telaranta Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä.

Lue myös:

    Uusimmat