Unohda jo koko yön kestävä puhelimen lataaminen – asiantuntija kertoo, miten nykyakun saa kestämään

Suostuuko puhelimesi latautumaan vain tietyssä asennossa? Tässä syy 0:30
Toimiiko puhelimesi laturi vain tietyssä asennossa? Tässä piilee mahdollinen syy

Ethän enää lataa puhelinta yöpöydällä kahdeksaa tuntia putkeen? Tämä ohje on jo vanhentunut.

On vuosi 1999. Käyt nukkumaan illalla, ja viime hetkellä muistat panna Nokia 3310:si yöksi lataukseen – vaikka akkua onkin vielä jäljellä.

Nyt, vuonna 2020, älypuhelimen akku tyhjenee aamupäivässä. Lataussuositukset ovat kuitenkin vuosien varrella muuttuneet!

Jokaisen puhelimen akku vanhenee joskus

Pääsääntöisesti jokaisen puhelimen akku vanhenee joskus. Se, koska akku väsähtää, on kuitenkin hyvin yksilöllistä: kestoon vaikuttaa kaikki lataussykleistä aina lataustapaan ja käytettyihin tarvikkeisiin. 

Akun voi myös pilata niin sanotusti vahingossa. Pahimmillaan vääränlaiset latauslaitteet rikkovat akun, varoittaa Fonum Oy:n huoltopäällikkö Sami Vaittinen.

– Uusimmissa laitteissa on sisäänrakennettu optimoitu lataus, joten liian pitkään laturissa olo ei varsinaisesti vahingoita akkua. Nykyisten mobiililaitteiden akuille suositellaan kuitenkin porrastettua latausta käyttöiän pidentämiseen, eli laitetta pitäisi ladata muutamia kertoja päivän aikana, ja esimerkiksi illalla akku ladataan täyteen.

Älä pidä koko työpäivää kiinni laturissa

Enää puhelinta ei siis suositella ladattavan yöpöydällä yön yli. Sitä ei myöskään suositella pidettäväksi koko työpäivää kiinni laturissa.

– Suositukset muuttuvat tasaisin väliajoin, ja tällä hetkellä tehokkain lataustapa on porrastettu lataus. Eli esimerkiksi käytät akusta vaikkapa 30 prosenttia, lataat 20 prosenttia, käytät akun loppuun ja lataat taas täyteen. Tällainen porrastettu malli olisi nykyakulle sopivin. Huonoin tapa on ladata koko päivä, Vaittinen sanoo.

Kun akku on täynnä, se on täynnä. Virtaa ei mahdu akkuun sen enempää, vaikka johto olisi kiinni seinässä 12 tuntia.

– Kuuma ja kylmä ääripäissään myös heikentävät akkua, joten kuumaa tai kylmää puhelinta ei suositella ladattavaksi. Anna puhelimen lämpötilan tasaantua ennen latausta. Hetkelliset altistukset auringolle tai muulle eivät kuitenkaan ole vaarallisia missään tapauksessa, Vaittinen vinkkaa.

"Varsinkin vanhemmat akut voivat sammua kylmässä"

Vaikka laitetta ei käytettäisi, ajan saatossa akun kapasiteetti heikkenee. Elämänsä loppuvaiheilla olevaa akkua ei oikeastaan voi elvyttää.

Vaittisen mukaan vanhemmanpuoleiset akut reagoivat usein kylmyyteen voimakkaasti, joten sopivasta lämpötilasta huolehtimalla voisi välttää sen, ettei puhelin ainakaan sammu kesken kaiken.

– Varsinkin vanhemmat akut voivat sammua kylmässä, vaikka akun varausta olisi vielä jäljellä 30 prosenttia. Lämmetessään laite taas käynnistyy normaalisti, mutta sama toistuu usein kylmään mennessä. Uuden akun varaus on voi myös olla erittäin heikko kylmissä olosuhteissa ja kulua erittäin nopeasti, Vaittinen kuvaa.

Lue myös:

    Uusimmat