Tyhjeneekö puhelimesi akku aina pakkasella? Nappaa vinkit, joilla saat akun kestämään – yhdellä virheellä pysyvät seuraukset!

Hyytyykö älypuhelin pakkasessa? Testasimme iPhonen ja Samsungin pakkaskyvyt 1:46
Katso video: iPhone ja Samsung MTV:n pakkastestissä – arvaatko, kumpi hyytyi?

Pakkanen paukkuu ja puhelimesta loppuu heti akku. Kuulostaako tutulta? Selviä talvisäistä näillä Time-julkaisun ja DNA:n vinkeillä!

Suomen talven pakkassäät ja älypuhelimet eivät ole mikään paras yhdistelmä, sillä lämpötilan muutokset voivat aiheuttaa akun tyhjenemistä, kosketusnäyttöongelmia ja jopa pahimmillaan saada näytön lasin rikkoutumaan.

– Puhelimen akussa sähköä tuottavat kemialliset reaktiot hidastuvat ja osa energiasta menee sähköksi muuntumisen sijaan akun itsensä lämmittämiseen. Tämän vuoksi akku saattaa kulua pakkasella nopeammin kuin lämpöasteissa. Pakkanen ei kuitenkaan varsinaisesti vaurioita akkua, selittää DNA:n valikoimapäällikkö Jesse Kieksi  DNA:n blogissa.

Älypuhelimen akkua voi kuitenkin pyrkiä pidentämään muutamalla helpolla vinkillä.

1. Älä lataa puhelintasi kylmänä

Vaikka akku pääsisikin loppumaan pakkasessa, ei älypuhelinta pitäisi koskaan ladata kylmänä! Kylmänä lataaminen saattaa nimittäin vaurioittaa akkua pysyvästi, muistuttaa DNA. Myös Apple on varoittanut iOS-laitteiden akkujen lataamisesta kylmillä säillä.

2. Lataa akku täyteen ennen ulkoilua

DNA:n mukaan kaikista paras vinkki on ladata puhelin täyteen ennen pakkaseen lähtöä. Tällä hyvinkin yksinkertaisella ohjeella akun saa kestämään kaikista parhaiten. Myös varavirtalähde on hyvä apu kylmien säiden ja nopeasti tyhjenevien akkujen varalle.

3. Pidä puhelin taskussa

Useimpia laitteita ei ole yksinkertaisesti tehty kestämään kovia pakkasia, joten puhelimen käyttämistä kylmässä kannattaa vältellä. Laite kannattaa pitää mieluummin suojassa pakkasilmoilta lämpimässä taskussa. Näin puhelin hyötyy myös ruumiinlämmöstäsi ja pysyy lähempänä optimaalista lämpötilaa. Ilmoitukset voi tarkistaa sitten, kun pääsee takaisin sisätiloihin.

Älypuhelinta ei kannata myöskään jättää pitkäksi ajaksi kylmään, kuten parkkipaikalle pysäköityyn autoon.

4. Pidä lämmittävää kuorta

Jos puhelinta täytyy kuitenkin käyttää paljon ulkona, kannattaa ostaa lämmittävä suojakuori tai -pussi, joka on suunniteltu erikseen tähän tarkoitukseen. DNA myös suosittelee avuksi vedenpitävää näyttösuojaa, joka kestää kosteuden kertymisen puhelimelle ja pitää näytön toiminnassa.

5. Sulje puhelin

Jos tärkeitä puheluita tai viestejä ei ole ulkoilun aikana tiedossa, voi hyvä idea olla myös puhelimen sulkeminen kokonaan akun säästämiseksi.

Artikkeli on uusinta vuodelta 2018.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Time, DNA

Lue myös:

    Uusimmat