Poikkeustila synnytti ilmiön: F1-tähdet ovat lähempänä kuin koskaan aiemmin – mistä on kyse?

F1:n rata-autoilullinen toiminta on tällä hetkellä jäissä koronaviruspandemian takia. Poikkeustila on kuitenkin synnyttänyt uudenlaisen ilmiön, minkä myötä sarjan tähdet ovat aiempaa paremmin fanien lähestyttävissä. Mistä on oikein kyse?

Koronaviruspandemia on lykännyt F1-kauden aloitusta kuukausilla eteenpäin. Tuorein arvio ja ennustus viittaa siihen, että kausi voitaisiin aloittaa 5. heinäkuuta Itävallassa, suljettujen ovien takana. Kaikki tiedot ovat kuitenkin edelleen spekulaatioita.

Poikkeustilan aikana F1 ja erityisesti sen kuskit ovat ryhtyneet järjestämään oheistoimintaa faneja varten. Ja sillä jos jollain on ollut tilausta.

F1-sarjan näkyvin tuote on ollut virallinen virtuaalisarja, johon on osallistunut sekä sarjan omia kuskeja, nuoria kuljettajalupauksia sekä julkisuuden hahmoja. Virtuaalisarjassa eri kuskit ovat ottaneet mittaa F1 2019 -pelissä. Kuljettajat ovat osallistuneet kisoihin kotoa käsin, koronavirussuosituksia noudattaen.

Kisat ovat olleet nähtävillä F1:n omilta jakelukanavilta sekä useilta televisiokanavilta (Suomessa C More). Kiinnostusta on riittänyt, sillä livelähetyksiä on seurannut satoja tuhansia katsojia. Pelkästään F1:n oma kooste ensimmäisestä virtuaalikisasta on kerännyt jo lähes kaksi miljoonaa katselukertaa.

Tämän lisäksi kisoihin osallistuneet kuljettajat ovat tuottaneet omia lähetyksiään, joissa fanit ovat voineet seurata kisaa kuskin perspektiivistä.

Lähetystoiminnan eli niin sanotun "striimauksen" yhteydessä F1-tähdet ovat olleet entistä lähempänä faneja. Monet kuljettajat ovat vastailleet aktiivisesti fanien lähettämiin kysymyksiin ja noteeranneet huomioita ajotapahtumien yhteydessä.

Mutta miten tähtien toimintaa pääsee seuraamaan? Mistä tämän kaiken uudenlaisen sisällön löytää? Ja keitä kuskeja kannattaa laittaa seurantaan?

Tässä vinkit uudenlaiseen F1-maailmaan.

Somekunkku

Poikkeustilan aikana yhä useampi F1-kuljettaja on hypännyt virtuaalipuolelle. Uranuurtajia on kaksi, Red Bullin Max Verstappen ja McLarenin Lando Norris.

F1-supertähti Verstappen ja tulokaskaudellaan väläytellyt Norris aloittivat toiminnan jo viime kaudella. Tuolloin Verstappen ja Norris liittyivät molemmat "Team Redline" -talliin. Verstappen ja Norris juhlistivat heti ison 24 tunnin ajotapahtuman voittoa. Kisaan liittyi kuitenkin draamaa, kun Verstappenin jarrupoljin hajosi kriittisellä hetkellä (videolinkki).

Kaksikosta Norris on noussut fanien suosiksi hänen aktiivisen Twitch-kanavansa kautta. Norrisilla on kyseisessä videopalvelussa jo yli 400 000 seuraajaa.

20-vuotias brittikuski on osallistunut aktiivisesti niin F1:n virallisiin tapahtumiin kuin myös moniin epävirallisiin kuljettajakokoontumisin. Tämän lisäksi hän ajaa myös iRacing- ja rFactor-simulaattoripelejä. Tätä kautta Red Bullin tähtikuski Verstappen vierailee useasti Norrisin lähetyksissä.

Norris on niittänyt suurta suosiota faniystävällisellä lähestymiskulmallaan. F1:n ensimmäisen virtuaalikisan alla Norris soitti muun muassa useille F1-tahoille saadakseen vinkkejä. Räväkimmät ohjeet tulivat Verstappenilta, kun taas toinen McLaren-kuljettaja Carlos Sainz päätti hauskuttaa faneja toisella tavalla.

Video:

Nuori britti on hauskuuttanut seuraajiaan piikikkäällä huumorillaan, jonka kohteeksi ovat päättyneet muun muassa Ferrari ja sen nuori tähtikuski Charles Leclerc (videolinkki).

Muutama viikko takaperin Norris järjesti tapahtuman nimeltä #ChallengeLando, jossa kuka tahansa saattoi haastaa hänet F1 2019 -pelissä. 

– Saamme tästä ihan samanlaista kutinaa kuin oikeassa maailmassa, kun tavoittelemme täydellistä kierrosta tai kun yritämme voittaa kisan. Ja kisaaminen muita vastaan on hauskaa. Kuljettajana sitä haluaa aina parantaa ja päihittää muut. Siksi tämä on niin koukuttavaa, niin minulle kuin monelle muulle, jotka ovat aloittaneet virtuaaliajamisen ja rakastuneet siihen, Norris mietti F1:n verkkosivujen haastattelussa.

Norrisin Twitch-kanava löytyy täältä. Huomioitavaa on se, että Twitch-lähetysten seuraaminen ei vaadi sisäänkirjautumista, vaan sisällöt ovat kaikkien nähtävillä.

Tähti myös virtuaalisesti

F1-kärkitallien jäsenistä Verstappen on ilmoittanut, ettei hän aio liittyä F1 2019 -pelissä käytäviin tapahtumiin. Verstappen on sanonut keskittyvänsä simulaattoripohjaisiin iRacing- ja rFactor-peleihin. 

Sen sijaan Ferrarin monacolaiskuljettaja Charles Leclerc on valinnut toisenlaisen reitin. 22-vuotias Leclerc liittyi Norrisin ja kumppaneiden joukkoon huhtikuun alussa, voittaen heti F1:n toisen virallisen virtuaalikisan.

Voittoputki sai jatkoa viime sunnuntaina, kun hän oli ykkönen Kiinan kisassa.

Leclercillä on jo nyt lähes 250 000 seuraajaa Twitchissä. Sunnuntain Kiinan kisan yhteydessä hänen omaa livelähetystään seurasi parhaimmillaan yli 50 000 katsojaa.

Tämän jälkeen Leclerc on muun muassa pelannut supersuosittua Fortnite-peliä FC Barcelonan tähtihyökkääjän Antoine Griezmannin kanssa (linkki lähetykseen).

Leclercin Twitch-kanava löytyy täältä.

Monacolaisen tallikaveri Sebastian Vettel on puolestaan vihjaillut, että hän saattaa hypätä samalla tavalla simulaattoripuolelle.

F1:n kärkitallien edustajista Leclercin lisäksi myös Alex Albon on ollut tuttu nimi viime aikojen F1-virtuaalitapahtumissa. Sunnuntain Kiinan kisassa nimenomaan Albon antoi Leclercille kovimman haasteen, sillä hän johti kisaa tovin ajan varikkopysähdysten jälkeen.

Tuoreeltaan myös Albon on aloittanut striimaamisen eli omien livelähetysten tuottamisen. Linkki Albonin Twitch-kanavaan löytyy tästä.

Julkkiksia ja suoria lähetyksiä

F1:n virallisen sarjan lisäksi useat formulakuskit järjestivät oman Race for the World -sarjan, jossa he keräsivät rahaa taisteluun koronaviruspandemiaa vastaan.

Albonin, Leclercin ja Norrisin lisäksi mukana olivat muun muassa Williams-kaksikko George Russell ja Nicholas Latifi sekä Alfa Romeon Antonio Giovinazzi.

F1-kuskien lisäksi kuljettajalistalta on voinut havaita muitakin urheilutähtiä.

Yksi aktiivisimmista on ollut espanjalaisen jalkapallojätin Real Madridin tähtivahti Thibaut Courtois. Belgialaisveskari osallistui ensimmäistä kertaa F1:n virallisiin tapahtumiin viime sunnnuntaina Kiinassa.

Tuolloin mukana oli myös toinen jalkapallotähti, italialaista Laziota edustava hyökkääjä Ciro Immobile.

Twitchissä paras tapa F1-kuskien seuraamiseen on profiilin luominen ja palveluun kirjautuminen. Tätä kautta palvelu lähettää viestin, kun joku seurattavista tahoista on aloittanut oman livelähetyksensä.

F1:n virallisten virtuaalikisojen suorat lähetykset näkyvät C Moren kanavilta sekä cmore.fi-suoratoistopalvelusta. Sieltä löytyvät myös kolmen aiemman kisan tallenteet (linkki).

Lue myös:

    Uusimmat