Poikien ADHD-lääkityksessä on isot alueelliset erot – osalla saattaa olla väärä diagnoosi

Lasten ja nuorten ADHD-diagnoosit yleistyneet Suomessa 5:46
THL selvitti, millaiset erot eri puolilla Suomea on alakouluikäisten poikien ADHD-lääkityksessä. Katso videolta, mikä tilanne on sinun asuinalueellasi.

612-vuotiaita poikia lääkitään ADHD:n vuoksi eniten Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Lasten ja nuorten aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD:n diagnoosit ovat yleistyneet Suomessa nopeasti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan poikien ADHD-diagnoosit ovat kasvaneet kahdeksassa vuodessa kolminkertaisiksi, tyttöjen yli viisinkertaiseksi.

THL:n tilastossa on muun muassa tarkasteltu 612-vuotiaiden poikien ADHD:hen saamien lääkkeiden yleisyyttä. Useimmin pojille määrätään ADHD-lääkkeitä itäisessä Suomessa ja Lapissa, vähiten länsirannikolla.

THL:n ylilääkäri Terhi Aalto-Setälän mukaan Suomen terveydenhuollossa on riskinä, että ADHD:ta diagnosoidaan enemmän kuin olisi tarve.

– Hyvin mahdollisesti on [ylidiagnosointia], Aalto-Setälä toteaa.

– Samantyyppisiä oireita voi aiheutua esimerkiksi masennuksesta, ahdistuksesta, liian vähäisestä nukkumisesta, liian runsaasta digilaitteiden käytöstä tai oppimisvaikeuksista.

Ylilääkärin mukaan Suomen olisi hyvä ottaa mallia Tanskasta, jossa oli samanlainen kehityssuunta kymmenisen vuotta sitten.

– Tanskassa ADHD:n diagnoosit ja lääkehoidon aloittaminen keskitettiin erikoislääkäreille. Se on taittanut kehityksen suunnan. Suomessa kannattaisi harkita samaa, eli keskittää ADHD:n diagnosointi tai ainakin lääkityksen aloittaminen  yksiköihin, joissa on erityistä perehtyneisyyttä tähän, Aalto-Setälä sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Katso myös: Koulu tarjoaa muun muassa papiljotteja ja kuminauhoja ADHD-oireisen avuksi

Kouluilla on apuvälineitä ADHD-diagnoosin saaneille oppilaille 3:20
Millaisia apuvälineitä ADHD-diagnoosin saaneet oppilaat käyttävät?

Lue myös:

    Uusimmat