Pohjoismaista muuttokynnystä halutaan laskea

Pohjoismaiden ministerineuvosto haluaa poistaa esteet niiltä kansalaisilta, jotka haluavat muuttaa tilapäisesti toiseen Pohjoismaahan esimerkiksi opiskelemaan tai tekemään työtä.

Pohjoismaat

Pohjoismaiden ministerineuvosto on päättänyt kartoittaa asiaan liittyviä vaikeuksia. Ajatuksena on, että selvitystyö johtaisi konkreettisiin toimiin, joilla esteet poistettaisiin. Tällaisia esteitä voivat olla esimerkiksi eläkekysymykset tai tutkintojen kelpoisuus eri maissa.

Selvitystyön johtajaksi tulee Suomen Norjan-suurlähettiläs Ole Norrback. Avukseen hän saa kahdeksanhenkisen asiantuntijaryhmän, johon tulee edustus kaikista Pohjoismaista ja itsehallintoalueilta. Asiasta kertoi puolustusministeri Jan-Erik Enestam pohjoismaisten yhteistyöministerien tämänpäiväisessä kokouksessa Brysselissä. Tavoitteena on, että työ valmistuisi ensi vuoden maaliskuussa.
-Ajatuksena on antaa selvitykselle korkea painoarvo, Enestam sanoi.

Enestam huomautti, että nykyisten yritysfuusioiden aikana on erittäin tärkeää poistaa kaikki esteet, jotka estävät ihmisiä muuttamasta Pohjoismaitten välillä.
-Jos ihminen jossain vaiheessa työuraansa asuu toisessa Pohjoismaassa, siitä ei tulisi olla negatiivisia seurauksia esimerkiksi eläkkeen kertymiseen, Enestam jatkoi.

Ennen kokousta pidetyssä lehdistötilaisuudessa nousi esille myös Lahden MM-hiihtojen doping-skandaali. Paikalla olleet pohjoismaiset edustajat vakuuttivat, ettei tapauksella ole vaikutusta maiden väliseen yhteistyöhön.
-Uskoakseni tässä on enemmänkin kyse toimittajien hekumoinnista kuin todellisesta asiasta. Asiasta kirjoitetuilla palstamillimetreillä ei ole mitään järjellistä yhteyttä vaikkapa seurauksiin pohjoismaiselle yhteistyölle, Enestam vakuutti. Enestamin mukaan skandaalilla voi sen sijaan olla positiivisia seurauksia dopingin vastaisessa taistelussa.

Tapaaminen kulki ministeritapaamisen nimellä, mutta todellisuudessa paikalla oli vain kaksi pohjoismaista ministeriä, Suomen ja Islannin ministerit. Muista maista kokoukseen lähetettiin virkamiesedustus. Suomi on tänä vuonna Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat