Mainos

Pohjoismainen aseyhteistyö etenee

Pohjoismaisten puolustusvälinetehtaiden orastava yhteistyö on etenemässä ensimmäiseksi valmiiksi tuotteeksi. Suomalainen Patria Vammas Oy ja ruotsalainen Hägglunds Vehicle Ab odottavat kehittämälleen kranaatinheitinjärjestelmälle mittavia markkinoita ensi vuosituhannen alussa.

Patria Vammaksen toimitusjohtaja Markku Murto sanoo Rovaniemellä tänään esiteltyä panssaroitua asejärjestelmää monessa suhteessa ainutlaatuiseksi tuotteeksi, joka on jo herättynyt laajaa kiinnostusta alan ammattilaisissa ja lehdistössä etenkin Euroopassa. Varsinainen tuote on kranaatinheitintorni, joka voidaan asentaa liikkuvalle alustalle - esimerkiksi suomalaiseen Pasiin tai ruotsalaiseen panssaroituun tela-ajoneuvoon CV 90:ään.

Murron mukaan Patria Vammaksen osuus valmistuksesta kohdistuu lähinnä aseistukseen ja torni on valtaosin Hägglundsin kontolla. Tuotantoon haetaan myös yhteistyökumppania Tanskasta ja tiedusteluja on tehty niin ikään Norjaan, joka kuitenkin on vielä jättäytynyt kuulolle. Yhteistyön mutkat ulottuvat osin Britanniaan, sillä Hägglundsin omistaa nykyisin täysin ALVIS plc, joka on pitkälti keskittynyt erikoisajoneuvoihin. Yrityskauppa tehtiin viime lokakuussa. Hägglundsin markkinointijohtaja Stefan Nordström korostaa laajan pohjoismaisen yhteistyön merkitystä mm. siksi, että se tuo vahvoja kilpailuetuja ja antaa tukevan pohjan viennille.

Murto uskoo, että yhteistyö jatkuu. Seuraava kohde saattaisi olla Suomessa harkintaan ehtinyt uusi taisteluajoneuvo. Patria Industriesin yritysryppääseen kuuluva Vammas Oy työllistää noin 500 ihmistä. Päätehtaat ovat Vammalassa ja Jyväskylässä. AMOS-järjestelmän odotetaan luovan merkittävästi uusia työpaikkoja. Örnsköldvikissä keskeisiä toimintojaan pitävä Hägglunds Vehicle työllistää reilut tuhat ihmistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.