"Pohjoiseen on satsattu" – katso videolta, miten itärajalla sijaitsevat venäläistukikohdat ovat muuttuneet vuosien saatossa

Näin Venäjän tukikohdat itäpuolella ovat kehittyneet vuosien saatossa 1:47

Video näyttää, kuinka Venäjän sotilastukikohdat kehittyvät vuosien saatossa.

Venäjän armeijalla on Suomen itärajan läheisyydessä monta sotilaallista tukikohtaa.

Tunnetuin tukikohta lienee Murmanskin alueella, Kantalahden piirissä, sijaitseva Alakurtti, jossa sijaitsee moottoroitu jalkaväkiprikaati. Alakurtti on Suomen rajasta noin 100 kilometrin päässä.

Petsamon merijalkaväen prikaati, Kamenkan moottoroitu jalkaväkiprikaati sekä Monstegorskin lentotukikohta eivät nekään ole kovin kaukana Suomen itärajasta.

Puolustusvoimien pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri, kertoo, että Venäjän tukikohdat Suomen lähistöllä ovat ottaneet viime vuosina isoja harppauksia eteenpäin.

– Tosiasia on se, että Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen tukikohtainfrastruktuuri ei ollut kovin kehittynyttä. Tukikohdat rapistuivat tasaiseen tahtiin 10 vuotta. Nyt vasta niitä on alettu korjata ja rakentaa uudelleen, Toveri kertoo.

Yksi suurimmista uudistuneista tukikohdista on Toverin mukaan juuri Alakurtin jalkaväkiprikaati, joka peruskorjattiin vastikään.

Venäjän taloudellinen panostus asevoimiin on ollut viimeisten vuosien aikana merkittävä. Vuotuiseksi puolustusbudjetiksi on arvioitu jopa useita biljoonia ruplia.

90-luvulla Venäjän satsausta rappioitti muun muassa Tshetshenian sota, joka on nieli muutenkin tiukilla olleesta puolustusbudjetista vuosittain 12-25 prosenttia.

Arktinen alue ja pohjoinen Venäjän selkeä painopiste

MTV Uutiset kokosi yläpuolelta löytyvällä videolle materiaalia 10 tukikohdasta Google Earthin satelliittikuvia hyödyntäen. Video näyttää, kuinka Suomen lähimaastossa sijaitsevat sotilastukikohdat ovat muokkaantuneet vuosina 1984-2020.

Toveri kommentoi, että Venäjä on suunnannut viime vuosina voimaansa kohti Ukrainaa, mutta myös pohjoiseen.

– Pohjoiseen pitkin arktista rannikkoa on satsattu paljon. Arktinen alue ja Kuolan niemimaa on heille selkeä painopiste ja suunta. Sinne on rakennettu paljon uutta infrastruktuuria.

Katso yläpuolelta löytyvältä videolta satelliittikuvamateriaalia Alakurtin, Zapadnaja litsan, Petroskoin, Kronstadtin, Lugan, Monstegorskin, Nagurskajan, Severomorskin, Vladimirsky Lagerin sekä Agalotovon sotilastukikohdista.

Lue myös:

    Uusimmat