Pohjoiseen lisää sähköautojen pikalatureita: "Keskimääräinen lataustauko lyhenee noin 15 minuuttiin"

Kemin jäärata opettaa, ihastuttaa ja hämmentää 2:18
Katso, miten Teslat kirmaavat meren päälle rakennetulla jääradalla Kemissä.

Tesla avaa Lappiin uusia nopeita pikalatureita. Toistaiseksi Supercharger-laturit ovat vain Teslojen käytössä, mutta suunnitelmat niiden avaamisesta myös muiden autojen kuljettajille ovat jo pitkällä.

Sähköautojen latausongelmat helpottuvat Lapissa, sillä Tesla laajentaa uuden pikalataus- eli Supercharger -verkostonsa Lappeenrannan ja Oulun lisäksi Rovaniemelle ja Kittilän Leville.

– Levillä uudet Teslan neljä latauspaikkaa sijoitetaan gondolihissin lähettyville, kertoo Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Lappiin asennetaan uudet, nopeaa V3-teknologiaa hyödyntävät latausasemat, kertoo puolestaan Teslan tiedotusjohtaja Maria Lantz.

Kuopioon avattiin jo kesällä samanlaiset, kahdeksan supernopeaa latausasemaa valtatie E 63:n varteen. Jatkossa kaikki uudet asemat käyttävät samaa tekniikkaa.

120 kilometriä viidessä minuutissa

Suomen ensimmäinen V3-asema otettiin käyttöön viime vuonna Huittisissa. Aiemmin Teslan latausasemien maksimiteho on ollut 120—130 kilowattia. Yleisimmät pikalaturit ovat edelleen Suomessa teholtaan 50 kilowattia.

– Uudella V3-tekniikalla Model 3 -autoon saadaan ladattua sähköä 120 kilometrin ajoa varten noin viidessä minuutissa, sillä käytössä on 250 kilowatin huipputeho. Tämä tarkoittaa sitä, että keskimääräinen lataustauko lyhenee noin 15 minuuttiin, Lantz kertoo.

Toistaiseksi nopeaa Teslan latausta voivat käyttää vain Teslan kuljettajat, Lantz sanoo.

Syksyllä 2020 Tesla salli väliaikaisesti myös muiden automerkkien lataamisen Teslan pikalatausasemilla. Muutaman päivän kestänyt kokeilu koski sähköautoja, joissa on CCS-liitäntä.

Ensimmäinen viite Teslan etenemisestä kohti yleiseurooppalaista pikalatausstandardia saatiin vuonna 2016, jolloin Tesla liittyi CCS-standardia kehittävään CharIN-konsortioon. Vuonna 2019 Tesla otti lopulta käyttöön CCS-kaapeloinnin.

– Tesla valmistautuu latausasemien avaamiseen muille, sillä se tulee olemaan Euroopassa edellytys sille, että yritys saa latausinfran rakentamiseen EU-tukea, sanoo Virran liiketoimintajohtaja Elias Pöyry.

Liikennevirta Oy eli Virta on Helsingissä vuonna 2013 perustettu sähköautojen lataamiseen ja uusiutuvan energiajärjestelmän kehittämiseen erikoistunut kansainvälinen yritys.

Pöyry on eurooppalaisten sähköalan järjestöjen kattojärjestön (EURELECTIC) sähköisen liikenteen ryhmän puheenjohtaja.

Muitakin pikalatureita nousemassa Lappiin

Kaikkia Teslalla ajavia mahdollinen muutos ei miellytä, sillä merkin omaa latauspistettä pidetään tärkeänä sähköautoiluun liittyvänä kokemuksena.

Moni muulla kuin Teslalla ajava käyttää lataamiseen Virran sovellusta. Myös Virta ja sen yhteistyökumppanit lisäävät jatkossa latausasemien rakentamista Lappiin.

– Tällä hetkellä Virralla on Lapissa kymmenen tavallista DC-latausasemaa sekä kaksi pikalatauspistettä eli HPC-asemaa, Pöyry kertoo. Teslan verkkoon kuulumattomien supernopeiden latausasemien teho on vähintään yhtä suuri.

– Suunnitelmissa on rakentaa Lappiin kymmenen uutta pikalatausasemaa sekä kymmenen hitaampaa (50—100 kilowattia) asemaa. Kumppaneina ovat Helen, Neve ja Oomi. Lisäksi keskusteluja on käynnissä muistakin uusista pisteistä Lapissa, Pöyry lisää.

"Vihdoin tilanne kohenee"

Latausasemien puute on vaikeuttanut täyssähköautolla liikkumista Lapissa, sanoo noin kaksi vuotta sitten täyssähkö-Audin hankkinut rovaniemeläinen yrittäjä Pekka Turkki. Hänen autonsa toimintamatka yhdellä latauksella on noin 300 kilometriä.

– Vihdoin tilanne kohenee, sillä esimerkiksi laskettelijoiden suosimalla Levillä ei ole ollut kunnon latausinfraa hotelleja lukuun ottamatta, Turkki sanoo.

– Sähköauton lataus on meillä hotelliasiakkaiden käytössä ja se on ilmaista, kertoo Hotelli Hullu Poron vastaanottovirkailija Olivia Ajo Leviltä.

Sen sijaan Inarin suunnassa latausasemaverkko on niin huono, ettei Turkki ole kertaakaan uskaltautunut ajamaan sähköautolla Rovaniemeltä mökilleen Utsjoen Kevolle.

– En haluaisi jäädä sähköautolla metsätaipaleelle. Mökkireissuille olen lainannut dieselauton. Kuulin, että Ivalossa olisi yksi latauspiste, Turkki sanoo.

Teslan projektityöntekijä Sara Wikström kartoitti viime viikolla Inarissa latausverkon tilaa. Sen sijaan mitään päätöstä ei Lantzin mukaan ole Inarin suunnasta tehty.

Tesla on investoinut Lantzin mukaan paljon latausverkoston laajentamiseen, koska sähköautolla tehtävien pitkien matkojen suosio on viime vuosina kasvanut. Teslalla on kattava latausverkosto, jota hyödyntäen voi ajaa täyssähköautolla esimerkiksi Pohjois-Ruotsista Ranskan kautta Gibraltarille.

Lue myös:

    Uusimmat