Teslan iso myyntivaltti jäämässä historiaan tänä syksynä? Voi aiheuttaa närkästystä myös autojen omistajissa

Tältä näyttää Suomeen saapunut Tesla Model Y 1:43
Tältä näyttää Suomeen saapunut Tesla Model Y.

Tesla saattaa avata latausverkostonsa muidenkin valmistajien autoille vielä tänä syksynä. Muutoksen odotetaan tapahtuvan ensimmäisenä Euroopassa. Aiheesta kertoo Teslarati-sivusto.

Tesla on siinäkin mielessä poikkeuksellinen autovalmistaja, että se on pystyttänyt omille sähköautoilleen laajan ja ennen kaikkea hienosti toimivan pikalatausverkoston. Teslan Superchargereita on sijoitettu myös Suomeen sujuvoittamaan Tesloilla liikkuvien matkantekoa. Toistaiseksi yhtiön omia pikalatureita on Suomessa 11 sijainnissa, mutta Teslan verkkosivujen mukaan lukumäärä on kasvamassa 23:een.

Toisin kuin muut julkiset latausasemat, on Teslan Superchargerit tarkoitettu vain Teslojen lataamiseen. Kalifornialaisyhtiön toimitusjohtaja Elon Musk on tosin muistutellut kilpailijoitaan aina tasaisin väliajoin siitä, että hän on koska tahansa valmis avaamaan laturit myös muiden käyttöön, mikäli asiasta päästään sopimukseen. Eli siis kunhan kukkaronnyörejä höllätään riittävästi.

Musk kertoi kesällä, että muutos tapahtuisi vielä tämän vuoden aikana, ja nyt tämän päivän kerrotaan olevan lähellä.

Aiheesta uutisoivan Teslaratin mukaan Musk on kertonut yhtiön työntekijöille, että Superchargerit avataan Euroopassa muidenkin autovalmistajien käyttöön lokakuun aikana.

Muutos antaisi Teslalle mahdollisuuden tienata latureillaan, sillä tällä hetkellä yhtiö ei tiettävästi tee niillä mainittavaa voittoa. 

Helppoa lataamista

Superchargerit tarjoavat Tesla-kuskeille todella sujuvan käyttökokemuksen, sillä laturit ja autot juttelevat saman yhtiön tuotteina sujuvasti keskenään: Lataaminen käynnistyy, kun johto kytketään autoon ja päättyy, kun se irrotetaan.

Myös maksu hoituu automaattisesti, sillä laturi tunnistaa auton, ja auto on liitetty Teslan mobiilisovellukseen, johon taas on lisätty maksukortin tiedot. Minkäänlaista maksupäätettä tai monilta laturioperaattoreilta tuttuja RFID-tägejä tai mitään laturiin kytkettyä näyttöpäätettä ei Superchargerilla lataavan tarvitse opetella käyttämään.

Teslaratin tietojen mukaan Superchargerin käyttö vaatisi kuitenkin muiden valmistajien sähköautoilla ajavilta Teslan kännykkäsovelluksen käyttämistä, sillä laturin kanssa juttelu ja maksaminen hoituisi sen kautta.

Kolikolla myös kääntöpuolensa

Vaikka muilla kuin Tesloilla ajavat varmasti ilahtuvatkin mahdollisuudesta ladata kalifornialaisvalmistajan pikalatureilla, on se toisaalta yksi syy vähemmän hankkia Tesla. Etenkin, jos käyttökokemuksesta tulee edes puoliksi niin sujuva kuin mitä se on Teslaa ladatessa.

Latureiden avaaminen muille johtaa vääjäämättä myös lataajien määrän nousuun. Tähän asti Teslan ostajat ovat voineet nauttia yksinoikeudella vain heille tarjolla olevista latausasemista, mutta nyt niistä on tulossa yhä useamman sähköautoilijan oikeus.

Koska meillä Suomessakin vilkkaimpien väylien varrella sijaitsevat Superchargerit ovat kesän ruuhkahuippuina olleet täynnä Tesloja jo nyt, ei latureiden avaaminen myös muille kuin Tesloille tulisi ainakaan vähentämään näitä tilanteita.

Asemien ajoittainen ruuhkautuminen olisi toisaalta erittäin selkeä viesti yhtiön suuntaan laajentaa Supercharger-verkostoa entisestään – ja se taas lisäisi kilpailua ja pakottaisi muut lataustoimijat toimenpiteisiin.

Lähde: Teslarati

Lue myös:

    Uusimmat