Pohjois-Suomen lastenkotien eristämiskäytännöt syynissä

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto selvittää lastensuojelulaitosten lapsiin kohdistamia rajoittamistoimia, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma. Niihin kuuluu muun muassa lapsen eristäminen.

Virasto on pyytänyt alueen kaikilta lastensuojelulaitoksilta rajoittamispäätökset viime vuodelta.

- Meille kuuluu rajoituspäätösten seuranta jo lainsäädännön perusteella. Teemme selvityksiä aika ajoin, kertoo ylitarkastaja Elisa Roimaa.

Lapsen eristämisestä päättää laitoksen johtaja tai hänen määräämänsä työntekijä. Päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen. Roimaan mukaan eristäminen on äärimmäinen keino.

- Sitä voi käyttää silloin, kun lapsi on itselleen tai muille vaaraksi tai aiheuttaa ympäristölleen isoa vahinkoa. Sen täytyy olla sellainen tilanne, että muita keinoja ei voi käyttää.

"Valvontaresurssit ovat puutteelliset"

Roimaan mukaan resurssit laitosten valvontaan ovat niukat. Säännöllisiä valvontakäyntejä ehditään tehdä harvoin. Alueella valvottavia on viitisenkymmentä.

- Ehdimme vuoden aikana vierailla niistä noin 4-10 prosentissa.

Roimaan mukaan selvityksiin ryhdytään yleensä hallintokantelujen pohjalta.

-Samoin jos toimintakertomuksista käy ilmi, että esimerkiksi eristämisissä on tapahtunut muutoksia, pyydämme tarkempia selvityksiä.

Roimaan mukaan epäselvissä eristämistilanteissa asiaan pääsee parhaiten puuttumaan lapsen vastaava sosiaalityöntekijä.

- Meiltä tulee hallinnollista ohjausta eli tulemme niihin tilanteisiin aina jälkijunassa. Avainasemassa on sosiaalityöntekijä, joka saa tiedon eristämisestä nopeasti

Eristämiskäytännöt ja lasten oikeuksien toteutuminen laitoksissa ovat olleet syynnissä myös oikeusasiamiehen toimistossa.

Keväällä apulaisoikeusasiamies antoi eteläsuomalaiselle lastenkodille vakavan huomautuksen, kun laitos oli eristänyt lapsia suljettuun huoneeseen jopa 30 päivän ajaksi. Lapsia oli kuvattu eristyksen aikana jatkuvasti valvontakameralla.

Lue myös:

    Uusimmat