Tällainen on koulukodin karu putka

Lasten eristäminen on arkea suomalaisissa lastensuojelulaitoksissa. Lain mukaan eristämistä saa käyttää vain silloin, jos henkilöiden turvallisuutta ei voida muuten turvata.

Joskus eristäminen voi tapahtua omaan huoneeseen , toisessa ääripäässä on tarkoitusta varten tehty eristystila. Karuimmasta päästä olevat kopit löytyvät Muhoksella sijaitsevasta Pohjolakodista.

Laitos ei olisi halunnut päästää 45 minuuttia -ohjelman kuvaajaa tiloihin. Eristyshuoneiden esittelemisen televisiossa pelättiin heikentävän koulukodin hyvää imagoa.

Lopulta neuvottelujen jälkeen tilaan päästiin. Betonikoppi on samanlainen kuin poliisiputka. Nurkassa on vessanpytty. Lattialla on sängyn sijaan vain ohut matto.

Eristäminen ei saa koskaan käyttää rangaistuksena. Nuoret ovat kuitenkin kertoneet, että putkamahdollisuutta väläytellään arkipäivässä.

- Sillä putkalla uhkaillaan, jos nuori ei tottele ohjaajia. kertoi 45 minuuttia -ohjelman haastattelema tyttö.

Pohjolakodin johtaja Sanni Niskala epäilee nuorten kertomuksia. Hänen mukaansa putkalla ei uhkailla eikä sitä käytetä rangaistuksena.

- Koko ajan yritämme saada vuoropuhelulla tilanteen rauhoittumaan. Hyvin usein se meneekin sillä ohi. Nuori saattaa käydä muiden nuorten päälle tai yrittää vahingoittaa itseään. Tavaroita heitellään ja särjetään paikkoja. Jollainhan se tilanne on pakko saada rauhoittumaan.

Haastattelujemme jälkeen Pohjois-Suomen aluehallintovirasto teki yllättäen tarkastuskäynnin Pohjolakotiin. Nyt laitos joutunee tekemään muutoksia eristystiloihinsa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja